La Portal Attack incrementa la xifra de participants i els punts d'animació de la cursa nocturna amb bicicletes clàssiques

Última revisió 31-08-2023 11:25
28/08/2023

Berga celebrarà una nova edició de la Retrotrobada ciclista, que es portarà a terme del 31 d’agost al 2 de setembre.

Es tracta d’un esdeveniment que arriba a la setena edició i que combina les bicicletes clàssiques i l’estètica retro, a través de la programació de proves esportives i activitats culturals relacionades amb el ciclisme. Un dels principals pols d’atracció és la Portal Attack, la mítica cursa nocturna que transcorre pels carrers del Barri Vell, que enguany augmentarà la xifra de participants, els punts d’animació al llarg del recorregut i disposarà d’una aplicació web amb informació en directe sobre el desenvolupament de la prova. L’esdeveniment és organitzat pel Club Esquí Berguedà, l’Ajuntament de Berga i el club Esport Ciclista Gironella.  

Novetats i sorpreses

Oriol Rego, membre de l’organització de la Retrotrobada i la Portal Attack ha avançat algunes de les novetats d’enguany. D’una banda, “la Portal Attack tindrà una ronda que serà molt especial i emocionant, ja que es farà conjuntament amb la Fundació La Llar, amb motiu del 50è aniversari de l’entitat, i amb el suport de l’entitat Guies d’Arrel”. D’altra banda, Rego ha comentat que durant el recorregut de la prova “el públic podrà veure la demostració d’una disciplina que no té res a veure amb el ciclisme, però que podria ser la llavor d’una nova experiència...”.

Col·laboració entre entitats i institucions

Oriol Rego ha agraït la implicació i l’esforç de les institucions que aporten finançament i suport logístic a l’esdeveniment. Rego ha expressat que “la logística de la prova és molt important i cada vegada hem d’invertir més a l’hora de millorar la seguretat, sobretot pel volum de participants i públic que atrau l’esdeveniment. Això suposa una major despesa i cal buscar més finançament, etc.”.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat la importància del treball conjunt entre administracions i ha posat en valor la comarca assegurant que “el Berguedà és un territori fantàstic per fer-lo amb bicicleta”. Sànchez també ha fet referència a l’impacte econòmic que suposa la prova per a la ciutat, ja que tot i no tenir-ho comptabilitzat, “podem dir que és la segona festa amb un impacte més important, tenint en compte l’augment exponencial en nombre de públic i de participants”. Enguany, l’Ajuntament de Berga s’ha convertit en coorganitzador de la prova aportant 10.000 € i també col·labora amb diversos aspectes logístics.

L’alcalde també ha destacat l’espai on es desenvolupa la prova i la necessitat d’impulsar i millorar el Barri Vell. Ivan Sànchez ha recordat que “els amics de la Portal Attack tenien molt clar que la cursa s’havia de fer al cor del Barri Vell. Ells li van donar visibilitat, ja que hi ha molta gent que només hi passa un cop l’any, per La Patum, i ara com a mínim hi passen dues vegades, per La Patum i per la Portal Attack”.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, també ha refermat el suport de l’ens comarcal destacant que “la Portal Attack és un dels grans actes de la ciutat, és La Patum d’estiu, però també cal recordar que la Retrotrobada recorre diversos municipis del Berguedà. No només mostrem un dia festiu amb les rondes que es disputen al Barri Vell de Berga, sinó que també ensenyem totes les carretes i corriols ciclables de la comarca. Per tant, a les administracions ens toca treballar conjuntament per ajudar i empènyer l’organització i fer que cada vegada siguem més”.  

Activitats culturals

La Retrotrobada s’iniciarà aquest dijous 31 d’agost amb la presentació del llibre-disc “Ciclisme aborigen vol.1” de Carles Belda, al Konvent de Cal Rosal. L’acordionista sabadellenc presentarà aquesta petita enciclopèdia il·lustrada amb banda sonora sobre la cultura ciclista dels Països Catalans. Es tracta d’una obra amb concepte visual i narratiu de l’escriptor Julià Guillamon i il·lustracions de Toni Benages.

Portal Attack Xics

Els infants de 6 a 16 anys podran disputar la Portal Attack Xics. Es tracta de la tercera edició d’una cursa mixta no competitiva que canviarà d’ubicació i estrenarà recorregut. La prova es feia al voltant del Pavelló de Suècia, però aquest any la sortida es traslladarà a la Ronda Moreta, 20 (davant de La General) i comptarà amb un circuit urbà circular. Una altra de les novetats destacades serà la Portal Attack Xics i Pares, que consistirà en una sèrie de rondes que es disputaran per franges d’edat, on primer sortiran els infants i després els seus acompanyants adults.   

La Portal Attack Kids se celebrarà el divendres 1 de setembre i finalitzarà amb una festa dinamitzada per Dani Magyk. A més, hi haurà furgoteques i concert amb Marc River, a la plaça de les Fonts.

Cicloturisme pel Berguedà

El dissabte 2 de setembre es farà la setena Retrotrobada ciclista, una marxa cicloturista no competitiva que recorre diversos municipis de la comarca. La marxa compta amb un recorregut curt (33 km i 520 metres de desnivell) i un recorregut llarg (55 km i 970 metres de desnivell) amb sortida des de la Ronda Moreta, 20. Al migdia, les activitats es traslladaran al porxo de l’Escola Municipal de Música, on hi haurà un dinar popular i sobretaula amb Pedal Antifeixista, una iniciativa que uneix esport, història i compromís polític mitjançant la recuperació d’una cursa que unia el front d’Aragó amb Barcelona en plena Guerra Civil.

Ciclisme i pólvora fins al portal de Santa Magdalena

Poc més d’un quilòmetre és la distància que separa la sortida (Ronda Moreta, 20) i la línia d’arribada (Portal de Santa Magdalena) del circuit urbà de la Portal Attack. El repte consisteix en completar el recorregut de nit i amb bicicletes clàssiques que han de complir una sèrie de requisits: bicicletes anteriors a l’any 1987 amb canvi de marxes per lleves al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics.

La cursa inclou 16 rondes eliminatòries mixtes i també es disputaran rondes de repesca anomenades “mataderos”. Les finals en categoria femenina i masculina es faran passada la mitjanit. Enguany, l’organització ha incrementat el nombre de places disponibles per participar en l’esdeveniment. En total, hi haurà 130 participants, 18 dones i 112 homes. Pel que fa al palmarès de la prova, Alba Cardona Rosanas i Adrià Noguera Soldevila van ser els guanyadors de l’edició de 2022 i s’han convertit en els rivals a batre. Alba Cardona es va estrenar com a guanyadora l’any passat, mentre que Adrià Noguera acumula dues victòries consecutives. La competició finalitzarà a la plaça de les Cols amb l’entrega de premis i concert del grup musical Nais de Banchi.

El públic de la Portal Attack podrà fer el seguiment de la prova mitjançant una aplicació web habilitada per l’organització on es podrà consultar el llistat de persones inscrites, l’ordre i l’horari de les rondes inicials, els participants classificats després de cada mànega i es podrà seguir la ronda que s’estigui disputant en directe. L’organització instal·larà tòtems amb codis QR al llarg del recorregut per accedir a l’aplicació i també hi haurà gots de l’esdeveniment no retornables a les parades de la Food Attack (1 €) que incorporaran el codi QR. Podeu accedir al portal web en aquest enllaç.

La Portal Attack també es retransmetrà en directe per la Televisió del Berguedà i La Xarxa, el dissabte 2 de setembre a partir de les 22: 30 h.

Punts d’animació i espais gastronòmics

La Portal Attack disposarà de diversos punts d’animació al llarg del recorregut per animar els corredors i corredores de la prova ciclista. Alguns dels punts més emblemàtics són la sortida, el local dels castellers de Berga on hi ha un tram d’esglaons que obliga els participants a baixar de la bicicleta i carregar-la a l’espatlla, la passarel·la de Flandes (carrer Major), The Frontal Club (placeta Ciutat), The Korner (carrer Bon Repòs), la plaça de Sant Pere, el carrer Buxadé, l’infern de les Canals o l’arribada al Portal de Santa Magdalena. Un dels nous espais d’animació serà la placeta del carrer Harmonia.

Els punts d’animació es complementaran amb espais gastronòmics habilitats en diverses zones properes al recorregut de la cursa amb la col·laboració dels serveis de restauració i hostaleria de la ciutat. Per exemple, hi haurà estands i furgoteques a la plaça de les Fonts, el local dels Castellers de Berga, la plaça de Sant Pere, el carrer Harmonia i la plaça de Santa Magdalena.

El Consell Comarcal del Berguedà s’encarregarà de la gestió dels residus durant l’esdeveniment habilitant contenidors de les diferents fraccions per tal de fomentar el reciclatge. Ramon Caballé ha destacat el compromís de l’organització perquè l’esdeveniment sigui més sostenible i ha fet una crida als participants i el públic assistent per tal que tothom utilitzi correctament els contenidors que s’instal·laran en diversos espais del Barri Vell.

     

Presentació de la Portal Attack 2023
Ivan Sànchez, Oriol Rego i Ramon Caballé durant la presentació de la Portal Attack 2023, a la placeta del carrer Harmonia
Autor: Ajuntament de Berga