La Primavera Ciclista al Berguedà farcirà el març de propostes culturals i esportives per viure intensament la sisena etapa de la Volta Ciclista a Catalunya

Última revisió 01-03-2024 20:37
01/03/2024

S’ha presentat la Primavera Ciclista al Berguedà, una sèrie d’activitats que al llarg de tot el mes de març promocionaran la comarca a través del ciclisme.

En l’acte de presentació, i després de la benvinguda realitzada per Ivan Sànchez, alcalde de Berga, i Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà, s’ha fet públic el calendari d’actes.

Cicle de conferències

D’aquesta forma, i fins el dia de l’etapa berguedana de la Volta Ciclista a Catalunya, el dissabte 23 de març, s’omplirà la comarca de xerrades, exposicions i competicions ciclistes. D’entrada, el dijous 7 de març, s’obrirà el cicle de xerrades a Casserres, amb “Ciclisme i turisme rural”, un acte pensat per al sector turístic de la comarca i les possibilitats de negoci i desenvolupament a través del ciclisme. Hi seran presents Agnès Güell, de la consultora esportiva Extrem Team; Mike Duff, propulsor del projecte de La Bruguera de Púbol; i el fotògraf Tomás Montes, vinculat a l’experiència de Zéro Neuf, a l’Arieja.

La següent setmana arribarà carregada d’activitats. El dijous 14 de març amb una xerrada al Refugi dels Rasos de Peguera, “Cafè, nutrició i ciclisme”, amb la participació de Ferran G. Queralt, propietari de Vélo Cafè, a La Seu d’Urgell, possiblement la cafeteria ciclista més visitada pels ciclistes professionals. L’acompanyarà el cuiner nord-americà Sean Fowler, amb una àmplia experiència en equips del World Tour i, actualment, cuiner de l’equip belga Lotto-Dstny. Després de la xerrada hi haurà un sopar compartit amb reserva prèvia. L’endemà, divendres, es celebrarà a Berga la xerrada “Mirada 360º sobre el ciclisme femení” amb la presència de l’ex ciclista olímpica Marta Vilajosana, a més de la ciclista del Massi-Baix Ter Júlia Mir, i amb representants del Femme Alt Berguedà.

Propostes esportives

Les proves esportives arribaran el cap de setmana dels dies 16 i 17. Dissabte, amb l’explosiva Short Track, una prova de BTT en un circuit urbà al passeig de la Pau, i que es presenta amb el segell inconfusible de l’organització de la Portal Attack. L’endemà, es recuperarà la tradicional cronoescalada a Queralt, amb sortida a la plaça de la Creu i amb part del recorregut final de l’etapa de la Volta per on, una setmana després, passaran Tadej Pogacar, Sepp Kuss i companyia. Sens dubte, una ocasió única per comparar els temps de qualsevol aficionat amb els dels millors ciclistes del món.

Altres activitats

Amb l’objectiu d’acostar el ciclisme a tots els berguedans i, alhora, transmetre els valors de la comarca cap enfora, es viuran una sèrie d’activitats de diferent caire. És el cas de la transmissió de twitch de l’A Peu de Port el dimecres 20 de març des de l’Oiko de Berga, per comentar les primeres tres etapes de la Volta. El dia previ a l’etapa berguedana, el divendres 22, es farà un sopar popular obert a tothom. I al llarg del mes de març amb caràcter permanent, es mostrarà material ciclista dels diferents clubs berguedans en comerços del carrer Major. També es dotarà els carrers de Berga d’una fesomia única, esquitxant-los de fotografies històriques de grans dimensions que vinculen el Berguedà amb la seva història ciclista. A més, en col·laboració amb el Konvent, s’exposarà una mirada única del ciclisme i el Berguedà, amb esperit “glocal”, en locals cèntrics de Berga. I, finalment, al Museu Comarcal de Berga, es mantindrà oberta l’exposició “El Kelme, l’equip de Berga” en què es detallarà la relació única d’aquest equip mític amb la capital berguedana a través de la figura de l’advocat Joan Mas, mànager de l’equip, i de material únic i inèdit que no s’ha mostrat mai.

El retorn de la Volta a Berga 

I és que fa més de seixanta anys que la Volta Ciclista a Catalunya no viu un final d’etapa a Berga. El secretari general de la prova, Víctor Mur, ha estat en aquest acte inaugural de la Primavera Ciclista al Berguedà. En la presentació de la Primavera Ciclista al Berguedà s’ha homenatjat Jesús Alsina, que va jugar un paper fonamental en la presència del ciclisme a la comarca al llarg de dècades passades i l’acte ha conclòs amb una altra picada d’ull al passat berguedà. En aquella etapa de la Volta a Catalunya del 1959, l’última que es va acabar a Berga, el guanyador va ser el mallorquí Antoni Karmany que, malgrat tenir ja 90 anys, ha enviat un missatge ple de clarividència en què demostra una memòria prodigiosa. Sens dubte, uns ànims que carregaran fort la motxilla de tots els berguedans per les setmanes que venen.

La Primavera Ciclista al Berguedà gira entorn de la sisena etapa de la Volta ciclista a Catalunya d’aquest 2024. Aquell dia, els autobusos dels equips arribaran al passeig de la Indústria, on reposaran a l’espera dels ciclistes. El punt de sortida de l’etapa, amb el corresponent control de signatures, serà a la plaça de Viladomat, i el final, 154 quilòmetres després, serà a Queralt. Per aconseguir un bon desenvolupament de tota la jornada, s’ha pensat també en els aficionats. Més enllà de viure la sortida de l’etapa pels carrers de Berga, a la Font Negra hi haurà food trucks per poder dinar, i una pantalla gegant per a poder seguir l’etapa abans de viure-la in situ al seu tram final. Al llarg de l’ascensió a Queralt hi haurà també diferents punts d’animació.