La Universitat Catalana d'Estiu de la Natura celebra 30 anys divulgant ciència i natura a través del coneixement i el territori

Última revisió 28-06-2023 14:32
28/06/2023

Berga acollirà una nova edició de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN), que enguany celebra el 30è aniversari d’una iniciativa impulsada per Josep Font Soldevila, que va morir el juliol de 2022.

Del 10 al 20 de juliol, es duran a terme els cursos que combinen sessions teòriques i sortides de camp que tractaran diferents temàtiques com per exemple: els pigments naturals, els recursos digitals, el bosc i el canvi climàtic i els recursos naturals. Els cursos estaran impartits per professorat universitari de la Universitat Politècnica de Catalunya i altres professionals especialitzats.

L’oferta formativa de la UCEN s’inclou en el Pla de formació permanent del professorat de Secundària i Primària del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i gaudeix de reconeixement de crèdits ECTS. Aquests cursos també s’adrecen a la població en general que tingui interès per cursar les temàtiques proposades.  

La UCEN està organitzada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Berga amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Tres dècades divulgant ciència, natura i territori

Al llarg de tres dècades, la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura ha portat a terme entre 150 i 200 cursos sobre diferents temàtiques relacionades amb els recursos naturals que hi ha al Berguedà. Dolors Grau, directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, ha explicat que “venim a Berga, però trepitgem tot el Berguedà, ja que és una manera de donar a conèixer tots els recursos naturals que té la comarca. Es fa aquí perquè som una comarca molt rica amb recursos naturals i, després de 30 anys, visitem llocs i espais que no havíem visitat mai”.

Grau també ha destacat la importància del projecte al territori assegurant que “la contribució de la UCEN al llarg d’aquests 30 anys ha estat poder formar al llarg de la vida a estudiants universitaris, persones no universitàries amb moltes ganes d’aprendre i el professorat. La formació al professorat té un efecte multiplicador perquè els coneixements que aprenen aquí, en els cursos d’estiu, els poden transmetre... i això ens satisfà molt”.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha agraït la tasca realitzada per la UCEN durant aquests anys i ha afirmat que “un bon exemple de la bona salut que tenen els cursos d’estiu a Berga és que no és van aturar ni durant la pandèmia”, període durant el qual, es va donar continuïtat al projecte de forma telemàtica. Sànchez també ha refermat la importància de “la formació universitària que ofereix l’Exploratori dels Recursos de la Natura durant l’any a través de diferents activitats destacant el període estival, que és quan més gent ve a Berga, no només professors o gent de la comarca, sinó persones d’arreu del territori que volen conèixer la UCEN i, el que és més important, també tenen l’oportunitat de conèixer la ciutat i la comarca”.   

Dolors Grau i Ivan Sànchez han aprofitat l’ocasió per agrair la contribució dels ponents que han passat per la UCEN i han tingut un record especial per a Josep Font i Dolors Santandreu.

Els pigments naturals

Des dels seus orígens, la humanitat ha desenvolupat diferents manifestacions artístiques com la pintura. Els únics pigments disponibles eren els naturals. Amb aquest curs, les persones participants descobriran la química dels colors de la natura i les seves manifestacions, des dels pigments vegetals als minerals, així com els seus usos: com a tints per a teixits o en l’art romànic, entre d’altres.

El curs Explora els pigments naturals és semipresencial i té una durada de 30 hores. Es farà el 10 i 11 de juliol i inclou tallers i visites a l’església romànica de Sant Quirze de Pedret i al Parc Natural Cadí-Moixeró.   

Els recursos digitals

Descobrir les eines digitals útils a l’aula i també en el nostre dia a dia, que sovint portem a la butxaca sense saber-ho. Extreure tot el potencial i aprendre a fer ús de diferents eines dels dispositius mòbils i aplicacions gratuïtes aptes per utilitzar a les classes amb l’alumnat i també en les sortides de camp i experiments a la natura.

El curs EXPLORA els recursos digitals és semipresencial i té una durada de 30 h. Es farà el 12 i 13 de juliol i inclou sortides als entorns de la ciutat i tallers sobre eines de gamificació, Instamaps, entre d’altres. 

El bosc i el canvi climàtic

És un curs en què s’estudiarà el paper clau del bosc en la lluita contra el canvi climàtic. Es treballarà la relació aire-aigua-bosc i la reacció de la fotosíntesi. També s’avaluaran els beneficis ecosistèmics del bosc i l’extrema necessitat de la presència d’arbrat a les ciutats.

El curs EXPLORA el bosc i el canvi climàtic és semipresencial i té una durada de 30 h. Es farà del 13 al 15 de juliol i inclourà sortides als boscos propers als Rasos de Peguera i tallers sobre gestió forestal, bosc i sostenibilitat.

Els recursos naturals

És una activitat, especialment de caràcter pràctic, que consistirà en la realització de visites guiades i tallers que permetran a l’alumnat comprovar com la natura ens proporciona un seguit de coneixements que nodreixen la nostra societat d’avenços que avui ens resulten indispensables. El curs és un tast de la resta de cursos relacionats amb els recursos de la natura, des de diferents punts de vista (el mateix recurs, el seu aprofitament, els canvis amb el pas del temps...).

El curs EXPLORA els recursos naturals és presencial i incompatible amb els tres cursos anteriors. Té una durada de 25 h i es farà del 10 al 14 de juliol, a les tardes.

Conferència central

Màrius Rubiralta, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i president del Consell Impulsor de l’Exploratori serà l’encarregat de realitzar la conferència de l’acte de celebració dels 30 anys de la UCEN, que es farà el 14 de juliol, al Pavelló de Suècia (19:30 h). La conferència titulada “Coneixement i ciutat: trenta anys explorant la natura a Berga i el seu entorn. Un projecte d’èxit” és oberta a la ciutadania i es completarà amb una actuació musical, a càrrec de la Berguedana de Folklore Total. En aquest acte, també es farà un reconeixement a Josep Font Soldevila, fundador de la UCEN.    

Procés d’inscripció

La inscripció per participar en els cursos de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura es pot formalitzar al web www.exploratori.org/ucen. En aquest portal web es pot consultar tota la informació sobre l’oferta formativa, el termini d’inscripció, el preu i el mètode de pagament.