L'Ajuntament de Berga inicia les obres d'una sala de suports especials a l'Arxiu Comarcal del Berguedà

Última revisió 16-01-2023 16:35
13/01/2023

Aquesta setmana han començat les d’obres de construcció d’un espai adequat per mantenir en òptimes condicions pel·lícules i negatius fotogràfics d’alta sensibilitat a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, situat al Pavelló de Suècia de Berga.

L’obra s’ha adjudicat a l’empresa PLAN YOUR FUTURE SL per un import de 68.259,84 € (IVA inclòs) i el termini d’execució és de 2 mesos, durant els quals l’Arxiu Comarcal romandrà tancat i la sala d’actes del Pavelló de Suècia només podrà obrir puntualment els caps de setmana.

Una nova sala per acollir documents fotogràfics

L’obra consisteix en la construcció d’un espai aïllat tèrmicament i amb control de la humitat i temperatura per tal de conservar les pel·lícules, negatius i material en paper fotogràfic en les condicions idònies. Aquest tipus de material d’arxiu necessita unes condicions ambientals diferents de la resta de material en suport de paper per la qual cosa es feia necessària la construcció d’una sala independent. La creació d’aquest nou espai de dipòsit específic pot ser un incentiu per a donacions de fons documentals fotogràfics a l’arxiu Berguedà.

Les fases de les obres

Les obres consistiran en crear una nova sala aïllada tèrmicament de la resta d’espais de l’arxiu, ocupant un magatzem existent i part de la sala de consulta. Per a la construcció de la nova sala es preveu la realització d’uns treballs previs d’enderroc de tancaments existents per comunicar el magatzem amb la sala de consulta i la posterior formació dels tancaments de la sala mitjançant panells sandvitx aïllats. El revestiment exterior d’aquests panells es realitzarà amb plaques de contraxapat de fusta per tal de mantenir el tipus de materials i imatge del pavelló. Finalment, caldrà realitzar tota la instal·lació de la nova sala incloent les màquines de climatització i de control de la humitat per tal de mantenir l’espai en les condicions ambientals per a l’òptima conservació del material fotogràfic dipositat a l’arxiu.

Afectacions en l’activitat de l’Arxiu Comarcal i el Pavelló de Suècia

L’Arxiu Comarcal del Berguedà restarà tancat als usuaris i usuàries fins a la finalització de les obres, que tenen un termini d’execució de dos mesos. Durant aquest temps, les consultes es poden adreçar a l’adreça de correu electrònic acbergueda.cultura@gencat.cat o del telèfon 93 822 15 48. D’altra banda, la sala d’actes del Pavelló de Suècia també quedarà tancada durant els dies feiners, si bé els caps de setmana serà possible fer-hi actes puntuals.

Actuació finançada per la Generalitat de Catalunya

La redacció del projecte ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Berga, així com la licitació i direcció de les obres, que han estat adjudicades per 68.259,84 € (IVA inclòs). Aquest import està 100 % subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Arxiu Comarcal de Berga, ubicat al Pavelló de Suècia
Arxiu Comarcal de Berga, ubicat al Pavelló de Suècia
Autor: Portal web de la Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC)