L'Ajuntament de Berga reobre el trànsit a la ronda Moreta i estableix canvis a la ronda de Queralt i el carrer Barcelona

Última revisió 04-03-2022 12:45
04/03/2022

L’Ajuntament de Berga va reobrir el trànsit de la ronda Moreta ahir, 3 de març de 2022, un cop finalitzat el gruix de les obres de reurbanització de la zona. La setmana passada es van dur a terme els últims treballs de pavimentació en diversos trams, entre el carrer Maixerí i la plaça de la Creu, així com la instal·lació dels nous fanals, i ahir es va acabar d’instal·lar la senyalització vertical.

Al llarg dels últims mesos, les obres de reurbanització han implicat la transformació de l’antiga carretera en una via de plataforma única, amb prioritat pels vianants, així com la renovació dels serveis de clavegueram, la xarxa d’aigua potable, el reg i l’enllumenat. Resta pendent la plantació del nou arbrat, la col·locació d’elements de mobiliari urbà i els últims acabats. El restabliment de la circulació de vehicles comporta canvis en la mobilitat de la zona i els itineraris del bus urbà, ja que alguns trams de la ronda Moreta i la ronda de Queralt han passat a ser de sentit únic.

Sentit únic del trànsit de vehicles

Una de les novetats principals en la mobilitat de la ronda Moreta ha estat l’aplicació del sentit únic de la circulació en el tram situat entre la cruïlla del carrer Barcelona i la plaça de la Creu. Això fa que els vehicles provinents de la plaça de Viladomat puguin creuar tota la ronda Moreta en sentit descendent fins a la plaça de la Creu. D’altra banda, l’últim tram del carrer Barcelona, des de l’encreuament amb el carrer Gran Via, és de sentit ascendent. Així doncs, quan els vehicles que circulen pel carrer Barcelona arribin a la ronda Moreta podran trencar a la dreta per continuar circulant en sentit ascendent fins a la plaça de Viladomat o bé dirigir-se cap a la plaça de la Creu. En canvi, els vehicles que circulen pel carril ascendent del passeig de la Pau, ja no poden accedir a la ronda Moreta per la plaça de la Creu.

Un nou carrer amb prioritat per als vianants

El nou tram entre la ronda Moreta i la plaça de la Creu és una plataforma única amb prioritat per als vianants. La velocitat màxima és de 20 km/h i els vehicles han de concedir la prioritat als vianants, que poden fer servir tota la zona de circulació i, per tant, creuar per qualsevol punt. De totes maneres, els vianants no poden dificultar innecessàriament el pas dels vehicles. D’altra banda, no està permès l’estacionament als laterals, ja que en aquest tipus de vies amb prioritat invertida només es pot estacionar als llocs expressament senyalitzats amb marques viàries.

Canvis a la ronda de Queralt

Una altra modificació rellevant ha estat l’entrada en funcionament del sentit únic a la ronda de Queralt, entre la cruïlla del passeig de les Estaselles i l’antic portal de Sallagosa. En aquest cas, els vehicles només poden circular en sentit descendent des de la cruïlla del Teatre Municipal, si bé les bicicletes poden circular-hi també de pujada fent ús d’un carril exclusiu. A més, el carril de la banda dreta s’ha habilitat com a zona per a la càrrega i descàrrega durant franges de matí i tarda, mentre que durant la resta d’hores comercials seran noves places d’estacionament en zona blava. Els diumenges i festius, així com de nit, s’hi podrà aparcar lliurement.

Ronda Moreta de Berga