Les persones sordes podran seguir La Patum de lluïment de diumenge de Corpus traduïda a la llengua dels signes catalana per primera vegada

Última revisió 14-05-2024 16:22
14/05/2024

La Patum de lluïment de diumenge de Corpus serà la primera que les persones sordes podran seguir amb la llengua de signes catalana a través de la retransmissió de Televisió del Berguedà.

Aquesta acció és fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga i s’ha donat  a conèixer aquest dimarts en una roda de premsa conjunta. Ja es  va implementar el 2023 en La Patum de la Fundació La Llar amb motiu del cinquantè aniversari de l’entitat, que va portar la celebració de la festa a la plaça de Sant Pere. Enguany, el servei s’ampliarà per poder oferir el salt de La Patum de lluïment de diumenge al migdia.

Amb aquestes retransmissions televisives traduïdes a la llengua dels signes catalana, les persones sordes signants podran seguir els comentaris de la celebració. La traducció anirà a cura d’una empresa o entitat especialitzada que a través de 4  intèrprets de la llengua dels signes catalana (dos per la retransmissió de dimarts i dos per la de diumenge) oferiran aquest servei que fa que La Patum sigui més accessible.

Fomentar la cultura inclusiva és una de les prioritats del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Berga, per això treballen any rere any per aconseguir una accessibilitat el més universal possible i de qualitat per a tothom. En aquest sentit, s’està treballant per poder incorporar en futures edicions la subtitulació en directe, per arribar a totes aquelles persones amb problemes auditius i que no són signants.

Bucles magnètics i motxilles vibratòries

Dins de les mesures d’accessibilitat auditiva de La Patum per tal d’apropar la festa a persones amb diversitat funcional i eliminar barreres auditives, enguany s’amplia el servei de bucles i motxilles vibratòries. Si el 2023 es van posar a disposició amb motiu del concert del Memorial Ricard Cuadra, enguany estaran disponibles a La Patum de lluïment de dijous i al concert de barraques de dissabte de Corpus.

Les persones sordes o amb baixa audició que porten audiòfon o implant coclear podran gaudir dels concerts i una Patum de lluïment, a través d’un aparell anomenat bucle magnètic i també de motxilles vibratòries. Les motxilles es connecten a un sistema de transmissió d’àudio i vibren al ritme de la música permetent a la persona experimentar-la d’una manera més tangible i sensorial. Pel que fa al bucle magnètic fa arribar el so directament a l’implant coclear o a l’audiòfon (en posició T) de la persona eliminant el soroll ambient millorant així l’escolta.

El Consell Comarcal del Berguedà s’ha dotat de 5 bucles magnètics i 5 motxilles vibratòries per utilitzar-les aquesta Patum. Les persones que hi estiguin interessades s’han de posar en contacte  a través del correu electrònic amb l’Oficina d’Inclusió Comarcal: rgenoves@ccbergueda.cat o a través del telèfon 616 027 535.

El termini per demanar les motxilles i bucles disponibles per La Patum de lluïment del dijous 30 de maig i els concerts de barraques del dissabte 1 de juny comença el 14 de maig i finalitza el 27 de maig. Si hi ha més demandes que disponibilitat, es farà un sorteig per assignar els recursos disponibles.

Apropar la festa a tothom

Apropar la festa a tothom. Aquest és l’objectiu compartit per l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà que fa anys que treballen per tal que La Patum sigui una festa accessible i que persones amb diversitat funcional en puguin gaudir com la resta.

Des del 2008 s’habilita un espai a la plaça de Sant Pere de Berga, escenari natural de la celebració, reservat per a persones amb mobilitat reduïda i altres diversitats. D’aquesta manera poden gaudir de la celebració amb comoditat i en directe.

També s’han implementat mesures per arribar a persones amb diversitat funcional visual i es va començar a fer el programa de mà de la festa en Braille, l’any 2014. Des del 2022 es va incorporar una mesura per acostar el programa de mà de les festes de La Patum a persones amb baixa visió i es va fer un programa amb lletra gran i contrastada amb el fons. D’aquesta manera es facilita la lectura del programa per aquest col·lectiu perquè s’informin de tots els actes que hi ha durant la festa de La Patum. 

Enguany s’han editat 40 exemplars del programa de mà amb braille i 70 lletra gran. Les persones interessades els podran recollir a l’Ajuntament de Berga (Oficina d’Atenció Ciutadana) o a l’Oficina de Turisme situada al carrer dels Àngels, 7. Els de lletra gran ja estan disponibles. I, dimarts que ve, ho estaran els programes de mà en braille.

(*) Notícia elaborada pel servei de comunicació del Consell Comarcal del Berguedà 

Oriol Torres (EnBucle), Sílvia Triola (Consellera de Drets Socials), Ramon Caballé (President del CC Berguedà), Ivan Sànchez (Alcalde de Berga) i Josep Campos (Conseller de Mobilitat) en la presentació de les iniciatives de la Patum 2024
Oriol Torres (EnBucle), Sílvia Triola (Consellera de Drets Socials), Ramon Caballé (President del CC Berguedà), Ivan Sànchez (Alcalde de Berga) i Josep Campos (Conseller de Mobilitat) en la presentació de les iniciatives de la Patum 2024
Autor: Ajuntament de Berga