S'estabilitza en un centenar el nombre d'anyells sacrificats per la Festa del Xai de la comunitat musulmana del Berguedà

Última revisió 23-06-2023 09:38
23/06/2023

El nombre d'anyells sacrificats al Berguedà amb motiu de la Festa del Xai que celebra la comunitat musulmana a la comarca, se situa en nivells d'abans de la pandèmia.

En concert, se sacrificaran uns 120 xais, una xifra similar a la del 2022. En els darrers dos anys, el nombre d'anyells sacrificats s'ha anat estabilitzant després que durant l'època del confinament a causa de la COVID-19 cresqués. En aquell moment les famílies no podien desplaçar-se per les restriccions de mobilitat imposades arran de l’emergència sanitària. La Festa del Xai és una data assenyalada que les famílies musulmanes tendeixen a anar a celebrar al seu país d'origen. De manera que d’ençà que ja no hi ha hagut restriccions i han pogut viatjar de nou, el nombre de corders necessaris ha estat menor. Aquest any, la celebració serà el 28 de juny, una mica més d'hora que el 2022 que va ser el 9 de juliol.

Logística de la festa 

La logística de la festa està organitzada per l'àrea de Festes de l'Ajuntament de Berga en coordinació amb l'àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà, responsables de Salut Pública, carnissers de la comarca i membres dels cossos de seguretat.

Enguany, s'han habilitat dos punts de recollida dels animals, dimecres dia 28 de juny, al migdia a la carnisseria islàmica situada al carrer Aurora Bertrana de Berga i a les 18 h al pati de l'institut Guillem de Berguedà. El lliurament es farà de forma esglaonada.

Una festa en comunitat

La celebració sol començar amb una pregària familiar o comunitària a trenc d'alba a les mesquites o punts d'oració dels municipis del Berguedà. Tot seguit, es fa el sacrifici dels xais als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l'àpat festiu. Després de sacrificar l'animal, és habitual organitzar un gran àpat familiar. La tradició estableix que la família es queda amb una tercera part de l'animal, mentre que la resta es reparteix entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts.

En record del gest d'Abraham

La Festa del Sacrifici es fa en record del gest d'Abraham quan aquest va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina, però, finalment, Déu el va aturar i li va donar un xai per sacrificar, un episodi que recull l'Alcorà i la Bíblia.

La Festa del Xai se celebra el setè dia de l'últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que milions de persones musulmanes fan anualment a la ciutat de La Meca, a l'Aràbia Saudita, en compliment d'un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l'Islam. En tractar-se d'un calendari lunar, la data de la celebració és mòbil i cada any s'avança onze dies, aproximadament, al calendari gregorià.

Àpat tradicional de la Festa del Xai que celebra la comunitat musulmana
Àpat tradicional de la Festa del Xai que celebra la comunitat musulmana
Autor: Maryam Badaoui El Badaoui