Un miler de participants acomiadaran l'any corrent en la XXIV edició de les curses de Sant Silvestre de Berga

Última revisió 29-12-2023 13:37
29/12/2023

Berga és una de les poblacions d’arreu del món que manté la tradició esportiva de córrer l’últim dia de l’any.

La primera prova es va celebrar a São Paulo l’any 1925, però l’origen prové de les curses nocturnes que es disputaven la nit de Cap d’Any a França, on els participants portaven torxes per a córrer. A la capital berguedana, les curses de Sant Silvestre celebraran la XXIV edició i comptarà amb prop d’un miler de participants, entre infants i persones adultes, que correran diferents distàncies la tarda del diumenge 31 de desembre.

L’esdeveniment està impulsat pel JAB Berga i l’Ajuntament de Berga i inclourà les curses infantils de 150, 600 i 1.000 metres i la tradicional prova de 5 quilòmetres. Les curses comptaran amb una vuitantena de persones voluntàries que s’ocuparan de donar suport en les tasques relacionades amb el muntatge i la logística de la prova, l’entrega de dorsals i el control del circuit, entre d’altres.

Proves esportives

El passeig de la Indústria serà el punt d’inici i arribada de les diferents proves que es portaran a terme al llarg de la tarda. Les curses infantils es disputaran a la zona central del vall, a partir de les 16 h. Els infants d’entre 3 i 12 anys es distribuiran en diferents categories per completar les tres mànegues previstes. De moment, hi ha uns 140 infants inscrits i l’organització ofereix la possibilitat d’inscriure’s el mateix dia de la prova fins a completar el màxim de dorsals previstos (200).  

La prova de 5 quilòmetres es durà a terme a les 18 h i tindrà 800 corredors i corredores a partir de 13 anys. Les inscripcions per a aquesta prova estan tancades, ja que s’han esgotat els dorsals disponibles.

Recorregut de la prova

El circuit urbà de la prova de 5 quilòmetres disposa de l’homologació de la Federació Catalana d’Atletisme. El recorregut mantindrà el traçat habitual i passarà per les vies següents: passeig de la Indústria fins a la rotonda del passeig Vila de Casserres (a l’altura del parc de bombers), on els participants faran mitja volta i tornaran a passar pel passeig Vila de Casserres i el passeig de la Indústria fins a la carretera de Ribes. Tot seguit, es dirigiran a la plaça de Viladomat i completaran la ronda Moreta fins a la plaça de la Creu. A continuació, recorreran el carrer del Roser i trencaran pel carrer Comte Oliba per continuar pel carrer Gran Via i la carretera de Sant Fruitós fins a la rotonda de la benzinera i el monument de La Patum. Un cop allà, els corredors i corredores continuaran corrent pels carrers Pere III, Isaac Albéniz, Salvador Espriu, Mestre de Pedret i Pere II fins a la plaça de Gernika. Finalment, els participants enfilaran novament el passeig Vila de Casserres i completaran l’últim tram del passeig de la Indústria fins a la meta.

Atletes de renom

La Sant Silvestre és una cursa popular que també aconsegueix aplegar atletes de renom amb una trajectòria reconeguda en diferents competicions d’atletisme. Enguany, comptarà amb esportistes destacats de la comarca en categoria masculina i femenina com per exemple: Toni Baños. Foix Montaner, Pau Llorens, Núria Cascante, Biel Vázquez, Marta Palau, Raúl Arpal, Aleix Garcia i Arnau Pujol, entre d’altres.  

Dinamització de la prova

La prova inclourà espais d’animació distribuïts en cadascun dels punts quilomètrics dinamitzats per diferents entitats esportives com l’Handbol Berga, el Club Esquí Berguedà, el Club Esportiu Berga i el Bàsquet Berga. A més, hi haurà el concurs de disfresses i es premiarà, de forma individual i col·lectiva, els corredors i corredores que llueixin les millors disfresses durant la cursa. També hi haurà punxadiscos per amenitzar l’esdeveniment i fotògrafs per captar les millors imatges durant el desenvolupament de la prova.    

Recollida de dorsals

L’entrega de dorsals es farà a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre de Pedret, 2) el dissabte 30 de desembre, de 17 a 20 h, i el diumenge 31 de desembre, de 10 a 13 h i de 15 a 17 h. Les persones participants rebran una bossa amb obsequis i productes dels patrocinadors i empreses que col·laboren amb la prova. A més, s’entregarà un trofeu i premis econòmics pels tres primers classificats de categoria masculina i femenina, i també hi haurà premi per a les persones que aconsegueixin batre el rècord de la prova. També es repartiran medalles pels participants de les curses infantils.

Afectacions en el trànsit

El desenvolupament de la cursa comportarà una sèrie de talls en la circulació de vehicles en les vies per on transcorrerà la prova, de les 18 a les 19 h, aproximadament. Les vies afectades seran les següents: passeig de la Indústria, passeig Vila de Casserres, carretera de Ribes, plaça de Viladomat, ronda Moreta, carrer Barcelona, plaça de la Creu, carrer del Roser, carrer Gran Via, carretera de Sant Fruitós, carrer Pere III, carrer Isaac Albéniz, carrer Salvador Espriu, carrer Mestre de Pedret, avinguda del Canal Industrial, carrer Pere II i plaça de Gernika.

Es recomana evitar la circulació per les vies esmentades, seguir la senyalització excepcional i les indicacions dels agents de trànsit i el personal voluntari de l’organització de la prova.