La Patum cerca recursos per a la protecció, difusió i finançament amb el Ministeri de Cultura i Esport

Última revisió 30-11-2023 09:41
30/11/2023

Berga ha participat en la presentació del nou Portal de Patrimoni Cultural Immaterial, que inclou La Patum, i ha cercat finançament directe per la festa a través de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals.

El portal web de patrimoni cultural immaterial és una iniciativa promoguda pel Ministeri de Cultura i Esport per difondre i protegir les manifestacions culturals que han estat declarades com a patrimoni de la humanitat. El portal web s’emmarca en les accions de la presidència espanyola al Consell de la Unió Europea i inclou el projecte 'Raíces Vivas', un arxiu audiovisual sobre patrimoni immaterial que també mostra La Patum. La presentació es va portar a terme el dimecres 29 de novembre a l’Auditori San Marcos del Ministeri de Cultura i Esport, a Madrid.

Finançament de la festa

Un cop finalitzat l’acte de presentació del portal web, la delegació berguedana encapçalada per l’alcalde, Ivan Sànchez, va mantenir una reunió tècnica amb representants de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals per explorar diferents vies de finançament directes per al desenvolupament de la festa i també per a la construcció del futur espai d’interpretació de la Casa de La Patum. Els representants d’ambdues institucions van emplaçar-se a continuar treballant en les pròximes setmanes per determinar els recursos més adequats per a les necessitats de finançament de La Patum.   

IV Trobada de gestors del PCI

La trobada mantinguda amb l’equip tècnic de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals també va servir per tractar qüestions relatives a la IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial que acollirà la capital berguedana del 25 al 27 de gener de 2024.

La memòria del foc

La Patum de Berga ha estat una de les manifestacions culturals escollides per formar part del projecte ‘Raíces Vivas’, un arxiu audiovisual que busca compartir la memòria ancestral de la cultura popular per apropar les tradicions que es transmeten de generació en generació de forma oral, escrita o a través de l’experiència viva.

La Patum de Berga ha estat inclosa en la peça audiovisual titulada “La memòria del foc” que inclou tres patrimonis immaterials que tenen el foc com a protagonista. En el vídeo es poden veure imatges dedicades al foc de les falles que il·luminen el solstici d’estiu a Sahún (Osca), el foc que transforma la matèria mitjançant la tècnica del vidre bufat als forns de La Granja (Segovia) i el foc que encén la plaça de Sant Pere durant un salt de plens de La Patum.

L’arxiu audiovisual ha estat creat pel cineasta Juan Rayos i comissariat per Juanito Jones i també mostra altres patrimonis com per exemple la construcció de castells a Valls, els patis cordovesos o la tamborrada de Calanda.