Berga acollirà la XXIII Trobada comarcal Bages-Berguedà amb una trentena de parelles de gegants participants

Última revisió 11-10-2023 16:00
11/10/2023

El cap de setmana del 21 i 22 d’octubre, la capital berguedana acollirà la XXIII Trobada gegantera comarcal Bages-Berguedà, que comptarà amb la participació d’una trentena de colles geganteres.

Es tracta d’una de les propostes guanyadores d’àmbit cultural dels pressupostos participatius de 2023 promoguts per l’Ajuntament de Berga. La iniciativa va ser proposada per l’Associació Juvenil Geganters de la Font del Ros de Berga i va obtenir un total de 164 vots (21,81 %). L’esdeveniment forma part del calendari anual de trobades de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

La regidora de Participació Popular de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, ha recordat que “des de l’equip de govern fa uns anys que s’impulsen diferents eines per fomentar la participació de la ciutadania en la presa de decisions municipals i una d’elles és el pressupost participatiu”. En aquest cas, l’entitat gegantera disposarà de 5.000 € per destinar-los a l’organització de l’esdeveniment. La regidora ha aprofitat l’ocasió per anunciar que la pròxima convocatòria del pressupost participatiu es posarà en marxa la setmana que ve.  

El convit d’en Guillem i na Sibil·la

Els actes de la trobada s’iniciaran el dissabte 21 d’octubre amb “El convit” del Guillem i la Sibil·la a l’església de Sant Francesc, a les 17:30 h. Els amfitrions i convidats portaran a terme una breu mostra de balls a l’interior del temple parroquial i, posteriorment, iniciaran una cercavila que recorrerà els principals carrers del centre de la ciutat fins a la plaça Font del Ros. Allà, hi haurà una botifarrada popular amenitzada per DJ Roki and Rusi. Es recomana adquirir els tiquets amb antelació a l’Oiko Bar i la Granja Font del Ros. La jornada finalitzarà amb una revetlla festiva que inclourà un concert amb el grup berguedà Trinxats i una sessió musical amb PD Animal.

Arnau Espelt, secretari de l’Associació Juvenil Geganters de la Font del Ros de Berga ha explicat que “l’acte del convit és de nova creació i que els convidats que acompanyin el Guillem i la Sibil·la hauran de tenir rellevància, ja sigui pel fet de ser figures històriques o centenàries, perquè surten poc de la seva vila o població, etc.”. Pel que fa al recorregut de la passada del convit, Espelt ha comentat que “la gràcia és que comencem a la part intramuralla de la ciutat i ens desplacem fins a la Font del Ros, passant per la plaça del Forn, el carrer Ciutat, la plaça de Sant Joan, la plaça de la Creu, el carrer del Roser, el carrer Cervantes i el carrer Aurora Bertrana”.   

Trobada comarcal gegantera

L’acte central de la XXIII Trobada comarcal Bages-Berguedà es farà el diumenge 22 d’octubre. L’esdeveniment començarà amb una plantada i passada de les figures participants pels carrers del barri de la Font del Ros. Tot seguit, es portaran a terme els actes protocol·laris que comptaran amb la participació d’en Treball i na Cultura, la parella de gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya que realitzen un màxim de vuit sortides a l’any, una de les quals serà la de Berga.

David Tristany, vocal del Bages-Berguedà de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, ha destacat que “els gegants Treball i Cultura van ser creats l’any 1988 i representen dos dels pilars fonamentals de la societat catalana”. Tristany ha dit que “aquestes figures van visitar la ciutat a principi de la dècada dels anys noranta i en aquesta ocasió tornaran a ser presents a la festa, fet que ens fa especial il·lusió”. El vocal del Bages-Berguedà també ha esmentat que serà la primera vegada que la capital berguedana acull la trobada, la qual s’ha celebrat anteriorment en altres municipis de la comarca, com per exemple Avià, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montmajor i Puig-reig.

Rosa Rodríguez, Arnau Espelt i David Tristany en la presentació de la XXIII Trobada gegantera comarcal Bages-Berguedà
Rosa Rodríguez, Arnau Espelt i David Tristany en la presentació de la XXIII Trobada gegantera comarcal Bages-Berguedà
Autor: Ajuntament de Berga