Berga celebrarà la festa de Sant Marc amb la tradicional xocolatada a Queralt i un concert jove al teatre amb Lildami

Última revisió 21-04-2023 16:48
21/04/2023

El dimarts 25 d’abril se celebrarà la festivitat de Sant Marc a Queralt. Es tracta d’una tradició arrelada que congrega anualment els berguedans i berguedanes al santuari per renovar el vot de poble.

La tradició es remunta a l’any 1687, moment en què el Principat de Catalunya vivia una plaga de llagostes. A Berga, els veïns i veïnes del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. La ciutat va lliurar-se de la plaga de llagostes i el poble va atribuir l’alliberament a la intercessió de la Mare de Déu de Queralt. En agraïment, la població va prometre pujar al santuari cada any, el dia de Sant Marc, i així es continua fent com a costum popular.

Missa i xocolatada popular

La festa de Sant Marc començarà a les 8:45 h amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí al santuari de Queralt en comitiva. Tot seguit, se celebrarà la missa i després, s’iniciarà el repartiment de coca i xocolata desfeta entre les persones assistents, a la plaça de l’església. Aquest any es repartiran 500 coques i s’utilitzaran 70 quilos de cacau en pols per elaborar la xocolata.

Xocolaters i xocolateres d’honor

En aquesta ocasió, la festa comptarà amb diferents xocolaters i xocolateres d’honor que s’encarregaran de repartir la coca i la xocolata: August Lebourgeois Gómez-Caro, conserge de l’Escola Municipal de Música de Berga (1988-1991) i, posteriorment, conserge de l’Escola Sant Joan (1993-2022); una representació de persones de la Fundació La Llar; Roger Cortina Farràs i Esteve Orriols Bascompte, col·laboradors de la parròquia de Berga i el santuari de Queralt.  

Concert jove de Sant Marc

Lildami protagonitzarà el concert jove de Sant Marc organitzat per l’àrea de Joventut. Amb missatges allunyats de les drogues i el sexisme i amb una intensa trajectòria, Lildami s’ha convertit en el portaveu de la música urbana cantada en català. L’artista ha compaginat la seva faceta com a artista de directes, tocant en més d’una vuitantena d’indrets, amb l’organització del primer festival internacional de música urbana a Catalunya, el Maleducats, i també forma part del jurat del concurs Eufòria de TV3. Lildami és un dels artistes escollits pel jovent de Berga, en la consulta que es va fer a través de les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@bergajove) la tardor de 2021.

El concert es portarà a terme el dissabte 22 d’abril, al Teatre Municipal de Berga, a les 21:30 h. Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre, una hora abans de l’inici de l’espectacle, i també es poden comprar anticipadament a través del portal web www.ticketara.com fins a les 12 del migdia del dia del concert. Les entrades anticipades tenen un cost de 13 € (entrada general) i 10 € (persones fins a 18 anys), mentre que les entrades comprades a taquilla costen 18 € (entrada general) i 15 € (persones fins a 18 anys).

Repartiment de xocolata desfeta durant la festa de Sant Marc de 2022
Repartiment de xocolata desfeta durant la festa de Sant Marc de 2022
Autor: Ajuntament de Berga