Berga homenatjarà Jordi Cussà Balaguer per posar en relleu el llegat literari de l'autor berguedà i reivindicar la seva poesia

Última revisió 20-03-2023 17:23
20/03/2023

Berga retrà homenatge a Jordi Cussà Balaguer, que va morir l’11 de juliol de 2021. Narrador, traductor, poeta, autor i director de teatre va destacar en l’àmbit literari i va obtenir el Premi Ciutat de Berga a la Cultura l’any 2012.

La capital berguedana celebrarà un acte per recordar el seu llegat i reivindicar la seva faceta com a poeta, a través de les intervencions de diverses persones vinculades a Cussà, la presentació del llibre de poesia pòstum de l’autor berguedà titulat A tres de quatre i un recital de poesia amb música de Xavi Guitó. L’homenatge es farà el dissabte 1 d’abril, al Pavelló de Suècia, a les 18:30 h. L’acte està organitzat per Edicions de L’Albí, Òmnium Berguedà i l’Ajuntament de Berga.

Rosa Maria Cussà, germana de l’autor, ha explicat que “el Jordi era berguedà de cos i ànima i estimava Berga com cap altre lloc del món. És molt gratificant veure que la gent de Berga el celebra i l’aprecia i entre tots hem de lluitar i vetllar perquè la seva obra continuï inspirant a futures generacions de berguedans i fer que se sentin orgullosos d’aquest bonic llegat que no només ha deixat a la família, sinó també a la ciutat i la literatura catalana”.

Reivindicant l’obra poètica de Cussà

Jaume Huch era amic i editor de Jordi Cussà i ha estat un dels artífexs del seu homenatge. Huch ha recordat la trajectòria de l’autor i ha reivindicat la seva obra poètica que va iniciar-se amb la publicació d’una selecció de poemes de Cussà a la revista de poesia Ultime editada per L’Albí l’any 1986. Huch ha dit que “no necessitàvem cap excusa per fer un homenatge al Jordi, però sí que calia esmenar una anomalia que és l’edició del llibre de poesia A tres de quatre”. Huch ha afirmat que “Jordi Cussà és un dels autors més importants que ha donat el país i la ciutat de Berga”.

Montserrat Soler, membre d’Òmnium Berguedà, ha destacat l’extraordinària riquesa de vocabulari que contenen els llibres de Cussà. Per a Soler, “el Jordi es mereix un homenatge per la seva vàlua literària i per la conservació de moltes paraules i expressions pròpies del Berguedà”. Soler també ha expressat la necessitat de donar a conèixer i treballar els textos de Cussà als centres d’educació berguedans. En aquest sentit, Rosa Maria Cussà ha esmentat que els instituts de la ciutat han mostrat interès per incloure les obres de l’autor berguedà en el programa educatiu.

Aproximar-se al poeta

El músic Xavi Guitó ha recordat la seva relació d’amistat amb Jordi Cussà i ha comentat la necessitat de “descobrir les diferents dimensions de l’escriptor”. També ha fet referència a l’exigència de l’autor que “passava hores rellegint i corregint tot allò que escrivia” i també ha recordat quan li va proposar acompanyar-lo musicalment amb el piano mentre llegia els seus poemes. Guitó també ha confessat que va compondre un vals per a Cussà durant una nit d’insomni.

L’alcalde Ivan Sànchez ha recordat quan “veia a Cussà a la terrassa del bar Cal Negre, sobretot, durant les diades de Sant Jordi signant llibres en una taula petita i humil”. Per a Sànchez, “Cussà és l’escriptor més important que ha parit mai Berga i era humil perquè va decidir, per sort nostra, viure a Berga. L’alcalde s’ha preguntat “què hauria passat si hagués viscut en una altra ciutat o si hagués tingut una premsa afí que l’hagués impulsat i acompanyat? Segurament, aquest homenatge, no de la ciutat sinó de tot el país, hauria arribat molt abans”. Sànchez ha agraït la tasca de Jaume Huch “perquè en els moments en què ni la premsa, ni moltes editorials, ni ningú confiava en el Jordi, el Jaume va estar al seu costat i el va editar. Gràcies a ell el món tindrà la seva obra”.

Acte d’homenatge

L’homenatge a Jordi Cussà Balaguer constarà de diversos blocs per tal de redescobrir les diferents facetes de l’autor com a dramaturg, escriptor, traductor, narrador i poeta. A més, hi haurà la presentació del llibre A tres de quatre i la lectura d’una selecció de dotzets del llibre a càrrec de diversos membres d’Anònim Teatre amb l’acompanyament musical de Xavi Guitó. L’esdeveniment estarà conduït per la periodista Dolors Clotet i comptarà amb la participació de Jaume Huch, Eloi Bellés, Xavi Marginet, Eva Sànchez, Matthew Tree, Anna Camps, Llorenç Capdevila, Jordi Estrada i Xavi Guitó, entre altres.

Poemes de tres estrofes de quatre versos

A tres de quatre és una obra per gaudir dels dotzets de Jordi Cussà Balaguer. Tal com els va anomenar l’autor, els dotzets són poemes formats per tres estrofes de quatre versos. El llibre conté una selecció de dotzets feta per Anna Casassas i tal com destaca Eloi Bellés en l’epíleg del llibre, es tracta d’una “col·lecció de poemes que et connecten amb el goig de llegir, amb la màgia de la paraula”.

Obra literària de l’autor berguedà

Jordi Cussà Balaguer va sorprendre el públic i la crítica l’any 2000 amb la novel·la Cavalls salvatges, recuperada finalment el 2016 per l’Albí. Va publicar també La serp (2001), L’Alfil sacrificat (2003), Apocalipsis de butxaca (2004), La novel·la de les ànimes (2005), Clara i les ombres (2007), El noi de Sarajevo (2010), A reveure, Espanya (2010), Formentera lady (2015), El trobador Cuadeferro (2016) i El Ciclop (2017). Cal destacar, encara, els reculls Contes d’onada i de tornada (2009) i Contes del Bé i del Mal (2012). Darrerament, va aparèixer encara El primer Emperador i la reina Lluna (2021), guanyadora dels premis Crítica Serra d’Or i L’Illa dels Llibres i finalista del premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. I, pòstumament, Les muses (2022).

 

   

  

Presentació de l'acte d'homenatge a Jordi Cussà Balaguer
Presentació de l'acte d'homenatge a Jordi Cussà Balaguer, a càrrec de Montserrat Soler, Jaume Huch, Ivan Sànchez, Rosa Maria Cussà i Xavi Guitó
Autor: Ajuntament de Berga