Berga i Girona commemoren els 50 anys de la mort d'Aurora Bertrana amb un programa d'activitats durant aquest 2024

Última revisió 01-03-2024 13:53
01/03/2024

L’objectiu de l'agermanament entre ambdues ciutats és posar en valor la figura i l’obra de l’escriptora que va néixer a Girona i va morir a Berga.

Berga i Girona organitzen conjuntament un programa d’activitats per aquest 2024 per tal de commemorar els 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana. Aquest divendres 1 de març, s’ha portat a terme la presentació dels actes amb la participació de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; la regidora de Drets Culturals de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, i el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.   

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat el fet que “dos ajuntaments s’uneixin per fer aquesta commemoració conjuntament, així com el món de la literatura i les arts de Catalunya per poder recuperar una figura tan cabdal com la d’Aurora Bertrana és de justícia i crec que farem un gran bé al país”.

La regidora de Drets Culturals de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, ha esmentat que “avui presentem el marc de la celebració amb una programació transversal i oberta també a les entitats i col·lectius de la ciutat perquè puguin sorgir noves iniciatives al llarg de l’any aprofitant la faceta polièdrica d’Aurora Bertrana”.

Reivindicar una figura de la potència literària d’Aurora Bertrana és imprescindible i per això prestigiar el seu llegat i la seva obra amb aquesta commemoració que organitzem conjuntament amb Berga és tot un orgull”, ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas.

Aurora Bertrana és una gironina universal que representa a la perfecció els valors de la llibertat, la justícia i la igualtat. Valors que amb aquestes activitats d’homenatge volem mantenir ben vius”, ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.  

Accions conjuntes

Cada ciutat organitzarà diferents activitats i també se’n realitzaran de forma conjunta. Totes les propostes es duran a terme sota una imatge gràfica que s’ha dissenyat per a l’ocasió amb el lema: “Recordant Aurora Bertrana. Girona 1892-Berga 1974. 50è aniversari de la seva mort”.

En aquest sentit, es distribuiran elements de difusió a ambdues ciutats com, per exemple, una guia de lectura i punts de llibre commemoratius. La Institució de les Lletres Catalanes ha cedit una exposició sobre Aurora Bertrana que circularà per les biblioteques de les dues ciutats entre els mesos de setembre i desembre. A més, el Col·legi de Periodistes, en les seves demarcacions de Girona i la Catalunya Central, coorganitzaran un acte divulgatiu sobre Aurora Bertrana.

Programació berguedana

A Berga les activitats van començar el mes de febrer amb l’espectacle literari i musical Les Bertranettes. Des de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet s’augmentarà el fons de bibliografia de l’autora, es farà una recomanació mensual d’un dels seus llibres i es proposarà un club de lectura sobre un dels seus llibres que es portarà a terme el setembre.

En el marc dels diferents tipus de visites guiades que s’organitzen al llarg de l’any s’incorporaran diversos aspectes de la vida i obra d’Aurora Bertrana. Des de l’àmbit de la memòria històrica, es faran unes rutes guiades sobre l’exili en les quals es parlarà, entre d’altres, de la figura d’Aurora Bertrana. Dins el cicle “Berga viu l’estiu” que organitza el Museu Comarcal de Berga i l’Oficina de Turisme, es programaran unes visites guiades sobre l’autora, sota el nom  “Paradís Bertrana”. Per altra banda, i en el marc de la Trilogia de la mort, coincidint amb Tots Sants, es realitzaran visites guiades teatralitzades al cementiri de Berga, ja que hi ha la tomba d’Aurora Bertrana.

Des de l’Escola de Música de Berga es portarà a terme una xerrada sobre la vida d’Aurora Bertrana, centrada en la faceta musical, dins del Club de música, un espai gratuït de divulgació d’històries de música i músics, i es col·laborarà puntualment amb actuacions musicals a les inauguracions de l’exposició i lectures de textos.

Coincidint amb l’aniversari de la mort de l’autora, a la tardor, es farà una taula rodona per donar a conèixer i debatre sobre alguns aspectes d’Aurora Bertrana, des d’una mirada feminista, i es presentaran algunes de les darreres publicacions de l’autora, com Partidària de la vida a cura de Mariàngela Vilallonga.

A banda, s’ha animat a les entitats a fer propostes de divulgació de l’obra literària, xerrades, presentacions de llibres, espectacles, lectures... que anirem concretant els pròxims mesos. Entre les propostes que s’han anat rebent, al març coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores, es portarà a terme l’activitat “Retrat d’una dona: Aurora Bertrana”, un concurs participatiu de pintura, de la mà de l’entitat Verdaguer 7.

Propostes gironines

A Girona, el gruix de les propostes tindran lloc entre els mesos de setembre i desembre. Una de les activitats fonamentals serà unes Jornades d’Estudi i Divulgació promogudes per l’Escola Municipal d’Humanitats i el Museu d’Història de Girona. En aquestes es vol aprofundir sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals d’Aurora Bertrana i Salazar. Se centrarà la jornada en dos eixos: per una banda, l’univers literari, i per l’altra, la repercussió històrica.

Les jornades tindran lloc els dies 9 i 10 d’octubre, i es convidarà a persones i entitats a debatre sobre la figura d’Aurora Bertrana i la seva rellevància. Es comptarà amb la presència de la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; la historiadora en literatura Neus Real, i la periodista Eva Vázquez.

La Fundació Prudenci Bertrana participarà activament en els actes amb, entre altres propostes, la realització d’una lectura dramatitzada a la Sala La Planeta i la presentació d’una mostra pictòrica de Cati Salazar sobre el Marroc, evocant el Marroc sensual i fanàtic, així com la presència i el record en el marc dels Premis Literaris de Girona.

Per part de les biblioteques de la ciutat, es promouran diverses iniciatives com la realització d’un Club de lectura. L’Escola Municipal de Música també s’ha unit a la iniciativa amb la participació dels i les alumnes de l’escola en diverses activitats que s’organitzin amb actuacions de petit format, vinculades a la figura d’Aurora com a intèrpret.

Bertrana, a cura d’Adriana Bàrcia i Ester Vinyes-Miralpeix, atès el seu gran interès. Està prevista la presentació del volum a finals d’aquest any o durant l’inici del 2025. Es preveu també la col·laboració, en algunes activitats, de la Universitat de Girona, que conserva el fons Prudenci i Aurora Bertrana.

Totes les activitats es difondran per l’espai web girona.cat/aurorabertrana.

Aurora Bertrana Salazar (Girona, 1892 – Berga, 1974)

Bertrana va ser una dona culta, independent, aventurera, que qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres  socialment  establerts. Cultivant diverses facetes en l’àmbit de la cultura i la societat, la seva personalitat polièdrica i avançada al seu temps fan d’Aurora Bertrana una figura única.

Darrere seu deixa una personalitat insòlita en les lletres catalanes: figura intel·lectual pública en l'època de la República, el seu caràcter cosmopolita i les seves reflexions allunyades de la moral imperant van escandalitzar la societat del moment. La seva originalitat rau també en el cultiu de gèneres com la literatura de viatges o la magna obra memorialística amb què conclou la seva bibliografia.

(*) Notícia elaborada pel departament de comunicació de l'Ajuntament de Girona.