Berga impulsa la 4a convocatòria del pressupost participatiu donant continuïtat a la dotació econòmica destinada al jovent

Última revisió 10-10-2022 12:23
10/10/2022

L’Ajuntament de Berga posa en marxa la quarta convocatòria del pressupost participatiu. És una eina de participació ciutadana que el consistori berguedà va iniciar l’any 2019 per tal que els veïns i veïnes poguessin decidir a quins projectes o activitats volien destinar una part del pressupost públic municipal. La convocatòria d’enguany comptarà amb una dotació econòmica de 35.000 €.

Es tracta de la mateixa xifra que en l’edició anterior, la qual es va incrementar en 5.000 € per crear una partida destinada al jovent, que es mantindrà aquest any. En aquest sentit, el pressupost participatiu de 2023 disposa d’una partida de 30.000 € per a propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics (20.000 €) i propostes relacionades amb la programació cultural de la ciutat (10.000 €). D’altra banda, hi ha una partida de 5.000 € adreçada a joves d’entre 12 i 15 anys que es vehicula a través dels centres educatius de la ciutat.

Pressupost participatiu juvenil

El consistori promou per segon any consecutiu el pressupost participatiu juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys que comptarà amb una partida de 5.000 € que es podran destinar, tant a projectes d’inversió com a propostes de programació cultural. Aquesta iniciativa s’implementa a través dels centres educatius fent que cada grup classe pugui participar en el projecte aportant dues propostes, com a màxim. Les propostes que hagin superat l’avaluació tècnica formaran part del procés de votació electrònica, el qual, estarà adreçat exclusivament a les persones que formen part de la franja d’edat d’entre els 12 i 15 anys.

Formulació de propostes

Les propostes del pressupost participatiu han de complir una sèrie de criteris perquè puguin ser valorades. D’una banda, han de ser propostes d’interès general, de competència municipal, concretes i avaluables econòmicament, però no poden plantejar-se actuacions que formin part de les despeses ordinàries de l’ajuntament. D’altra banda, les propostes han d’estar relacionades amb projectes d’inversió en equipaments o espais públics d’un cost aproximat d’entre 1.000 i 15.000 € i/o despeses vinculades amb la programació cultural de la ciutat (espectacles, concerts, xerrades, trobades, etc.) d’un cost màxim de 5.000 €.   

Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga i les entitats i associacions sense ànim de lucre inscrites al registre municipal poden formular un màxim de dues propostes, en tots dos casos. Per fer-ho, cal emplenar un formulari disponible al web www.ajberga.cat i presentar-lo al registre general d’entrada de l’Ajuntament de Berga. Les persones físiques poden tramitar-ho de forma presencial o electrònica, mentre que les entitats i associacions només poden fer-ho electrònicament. Per tramitar les propostes en línia, cal disposar del certificat digital. El termini establert per a la formulació de propostes és del 10 al 30 d’octubre.

Enllaç al tràmit per fer propostes: https://seu-e.cat/ca/web/berga/tramits-i-gestions/-/tramits/tramit/13208584?p_auth=jtXWChGO

Avaluació de les propostes

Les propostes recollides seran valorades pels serveis municipals de l’Ajuntament de Berga per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. Aquesta fase del procés participatiu es durà a terme del 31 d’octubre al 20 de novembre.

Votació de les propostes

La votació de les propostes seleccionades es farà del 21 de novembre al 4 de desembre. Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran emetre el seu vot escollint un màxim de dues propostes. La votació es portarà a terme de forma electrònica a través d’una aplicació informàtica. Paral·lelament, s’habilitarà un punt de votació electrònica assistida per facilitar el vot a les persones que ho requereixin durant el període de votació. Aquest punt de votació assistida estarà situat a l’Ajuntament de Berga en els horaris següents: dilluns, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h; dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 9 a 14 h.

Presentació del resultat de la votació

El resultat dels processos de votació del pressupost participatiu i el pressupost participatiu juvenil es donaran a conèixer públicament el dissabte, 10 de desembre, en el marc dels actes de celebració de la Festa Major d’Hivern, festa dedicada a la patrona de la ciutat, Santa Eulàlia. Les propostes que hagin estat més votades, fins a esgotar la partida econòmica de 35.000 €, s’executaran durant l’any 2023. 

Execució de les propostes de l’edició anterior

En l’edició de 2022, van resultar guanyadores quatre propostes, dues d’inversió i dues de programació cultural.

Millores al barri vell. S’han dut a terme millores al parc infantil i a la resta de mobiliari públic del carrer de la Pietat i es preveu implementar altres millores al carrer Castellar del Riu.

Obtenció de la certificació de Berga com a ciutat cardioprotegida. S’adquiriran tres nous desfibril·ladors, es millorarà la seva senyalització i es realitzaran diferents sessions formatives adreçades al teixit associatiu, a càrrec de l’Associació De Tot Cor. S’hi destinaran 12.000 €.

Diada castellera dels Països Catalans. Del 14 al 17 de juliol, Berga va acollir la primera trobada de diferents colles castelleres del Principat, la Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Valencià. La proposta, liderada pels Castellers de Berga, va comptar amb una aportació econòmica de 5.000 €.

‘La cultura reneix a Berga’: mostra d’activitats de diferents disciplines artístiques. El 30 d’octubre s’han programat tres activitats culturals de diferents disciplines (circ, poesia i música). S’hi destinaran 5.000 €.      

En la primera edició (2022) del pressupost participatiu juvenil va resultar guanyadora la realització d’un torneig de làser tag per a l’alumnat dels centres educatius de secundària de Berga. L’activitat es va fer el passat 1 d’octubre, al parc del Lledó. 

    

Imatge - Pressupost participatiu de 2023
Imatge - Pressupost participatiu de 2023
Autor: La Copisteria