Berga obre la votació popular de les propostes finalistes per escollir el nou vestuari dels Gegants de La Patum

Última revisió 04-07-2022 13:08
04/07/2022

Berga disposa de les propostes finalistes del concurs de projectes per renovar el vestuari de les dues parelles de Gegants de La Patum.

Durant el període de presentació de les candidatures, entre els mesos d’abril i maig, han optat al concurs un total de tres projectes. Un cop valorats prèviament per un jurat qualificador d’acord amb els criteris tècnics i econòmics establerts en les bases del concurs, se sotmeten a votació popular dos projectes finalistes. La votació popular es farà del 4 al 17 de juliol a través d’una aplicació electrònica. 

Concurs de projectes

L’Ajuntament de Berga va presentar al març el concurs de projectes per dissenyar el nou vestuari dels Gegants de La Patum. El consistori va optar per fer un concurs de projectes per garantir que les propostes presentades fossin efectuades per professionals del sector del disseny de moda, la confecció o la sastreria i que poguessin aportar la documentació necessària per assegurar-ne l’execució. Com a concurs de projectes, que es regula en el marc de la llei de contractació del sector públic, la iniciativa ha estat treballada conjuntament entre les àrees de Contractació i Festes del consistori berguedà.

Propostes finalistes

Els dos projectes finalistes s’adeqüen a la majestuositat del disseny tradicional del vestuari dels Gegants de La Patum. Les propostes finalistes són les següents:

  • Els nostres avis. Es tracta d’una proposta de disseny actual, que a través de diversos elements estilístics introdueix un nou concepte artístic que manté un total equilibri entre tradició i modernitat.
  • Una mirada al passat. En aquesta proposta, els colors i els teixits seleccionats són típics de la noblesa: blau, vermell, verd cru i or vell. Aquesta tria fa que els personatges s’identifiquin amb la solemnitat i la riquesa que aquests representen.  

Sistema de votació

La votació popular es fa a través d’una aplicació electrònica, en què poden participar les persones majors de 16 anys empadronades a Berga. Les propostes es voten atorgant un màxim de 10 punts, podent destinar la totalitat de punts a una sola proposta o repartint-los entre ambdues propostes. En la pàgina d’inici de la votació, es pot consultar un document (PDF) que inclou informació i imatges de les dues propostes finalistes. Un cop feta la votació popular, el jurat es reunirà i sumarà la puntuació obtinguda en la primera fase d’avaluació dels criteris d’adjudicació.

Renovació dels vestits

La proposta guanyadora permetrà substituir els vestits actuals, que van ser estrenats l’any 2009 i que presenten diferents deterioraments a causa del seu ús habitual en el desenvolupament de la festa berguedana. Es preveu que els nous vestits dels Gegants puguin ser estrenats per a La Patum de 2023, que se celebrarà del 7 a l’11 de juny.

Propostes finalistes dels nous vestits dels Gegants de La Patum
Propostes finalistes dels nous vestits dels Gegants de La Patum