Berga oferta nous cursos de coneixement del medi natural de l'entorn del municipi adreçats al personal docent i la ciutadania

Última revisió 04-04-2023 15:10
04/04/2023

L’Ajuntament de Berga iniciarà una nova edició de les activitats de divulgació sobre el medi natural. Es tracta d’una iniciativa que s’adreça a la ciutadania en general i al personal docent, en particular, que s’inclou en el Pla de Formació de Zona (PFZ) del Berguedà.

El projecte es va posar en marxa l’any passat i va incloure cursos dedicats als jocs tradicionals i la descoberta de l’entorn natural. Enguany, es portaran a terme sessions sobre astronomia, botànica, tecnologies de la informació i biologia, entre els mesos d’abril i maig de 2023.

L’oferta formativa està impulsada per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga i el Servei Educatiu del Berguedà amb la col·laboració de l’Exploratori dels Recursos de la Natura i el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà.

Divulgació del medi natural

La iniciativa consisteix en la realització de quatre sessions per promoure l’aprenentatge sobre el medi a través de propostes divulgatives i el coneixement de diverses eines i recursos. Les activitats previstes són les següents:

 • Fer de la ciència una experiència’. Posar els recursos de les arts escèniques al servei de la divulgació per fer que les activitats esdevinguin experiències divertides, instructives i provocadores. La proposta inclourà una sessió de planetari, observació amb telescopi i reconeixement de constel·lacions amb làser. Activitat a càrrec de Cuiol Nature i el Centre Astronòmic del Pedraforca. La sessió es farà el divendres 14 d’abril, de 19 a 23 h.
 • L’aroma i el color de les plantes aromàtiques’. Identificar l’aroma de les plantes aromàtiques i medicinals, així com obtenir els seus olis essencials. Saber com reconèixer i utilitzar aquestes plantes per potenciar les seves propietats. Activitat a càrrec de Dolors Grau Vilalta, professora de la UPC i directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura. La sessió es farà el dissabte 6 de maig, de 9:30 a 13:30 h.
 • Fem mapes amb Instamaps’. Instamaps és una eina de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya que permet crear, publicar i compartir informació geogràfica mitjançant mapes de forma senzilla, ràpida i gràfica. Activitat a càrrec d’Isaac Besora, enginyer informàtic especialitzat amb SIG. La sessió es farà el diumenge 7 de maig, de 9:30 a 13:30 h.   
 • Fem un quadern de camp’. Com podem elaborar una llibreta de camp on representar les espècies de fauna i flora més característiques de la serra de Queralt. Activitat a càrrec d’Alba Noguera, biòloga i docent de secundària,  i Miquel Batriu, membre de l’Institut Català d’Ornitologia. La sessió es farà el diumenge 14 de maig, de 9:30 a 13:30 h.

  Formació reconeguda pel personal docent

  Els cursos compten amb el reconeixement de crèdits ECTS pel personal docent, ja que formen part de les línies de formació permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per donar resposta a les necessitats de formació dels centres educatius i del professorat de Catalunya. El PFZ és la planificació en l’àmbit comarcal de la formació permanent del professorat, la qual incorpora activitats de formació en el centre i altres activitats adreçades a tot el professorat de la comarca.

  Procés d’inscripció

  La inscripció per participar en el curs de coneixement i aprenentatge del medi natural ja és oberta. Les persones no docents poden inscriure’s enviant un correu a l’adreça electrònica educacio@ajberga.cat. Les persones docents han de formalitzar la inscripció al portal web del Servei Educatiu del Berguedà, en aquest enllaç.

           

Pla de Formació de Zona
Pla de Formació de Zona
Autor: Àrea d'Educació