Berga prepara la rebuda dels Reis d'Orient amb la tradicional cavalcada i incloent la llengua de signes en els discursos reials

Última revisió 03-01-2023 13:36
03/01/2023

L’arribada dels Reis d’Orient a Berga és imminent i la ciutat està ultimant els darrers preparatius per rebre la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar.

La comitiva reial arribarà el dijous, 5 de gener, per tornar a estendre la màgia i il·lusió pels carrers i places de la capital berguedana. Enguany, la cavalcada de reis recuperarà totalment el format habitual de l’esdeveniment mantenint la tradicional desfilada i fent la rebuda dels infants a la Sala de Plens de l’edifici consistorial. Una de les novetats més destacades d’enguany serà la incorporació de la traducció dels discursos reials en llengua de signes catalana, a càrrec d’intèrprets especialitzats. La cavalcada de reis s’iniciarà a la plaça de Gernika, a les 17 h.  

La cavalcada en xifres

La comitiva reial estarà formada per un centenar de persones que recorreran els principals carrers de la ciutat acompanyant Melcior, Gaspar i Baltasar. Hi haurà patges i patgesses, portadors i portadores de cofres, ofrenes, estàndards, torxes i carbó. La desfilada estarà encapçalada per l’estel lluminós que guiarà Ses Majestats per l’itinerari establert, mentre que la recuperada carrossa del carbó tancarà la comitiva. També hi haurà música en directe interpretada per la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus. A més, una xaranga formarà part de la comitiva portant a terme una batucada i també amenitzarà l’espera del públic que es trobi a la plaça de Sant Pere abans de l’arribada dels Reis d’Orient. Enguany, es preveu repartir uns 460 quilos de caramels sense sucre i sense gluten, així com 500 peces de carbó de sucre.        

Recorregut de la desfilada reial  

L’estel lluminós iniciarà la desfilada a les 17 h, des de la plaça de Gernika. La comitiva reial seguirà el recorregut pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran l’itinerari a peu pel carrer de la Ciutat fins a la plaça de Sant Pere. Posteriorment, es farà l’adoració i ofrena al pessebre situat a les escales de l’església de Santa Eulàlia. Tot seguit, els Reis d’Orient es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcalde, Ivan Sànchez, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial, mentre un intèrpret traduirà simultàniament els discursos reials en llengua de signes catalana. El servei d’interpretació anirà a càrrec de la Casa Social del Sord de Manresa i Comarques.     

Rebuda dels infants

Els Reis d’Orient s’instal·laran a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga per rebre els nens i nenes un cop finalitzada la cavalcada. Així, la rebuda de Ses Majestats recupera la seva ubicació habitual, després que l’any passat es fes als baixos del consistori per garantir les mesures preventives establertes per les autoritats sanitàries per la pandèmia de la Covid-19.

Visita a les residències, centres de dia i l’hospital

Els Reis d’Orient arribaran al matí a Berga. Una comitiva reduïda formada per Melcior, Gaspar, Baltasar, patges i patgesses reials visitaran les residències, els centres de dia i l’Hospital de Berga – Salut Catalunya Central. Els Reis d’Orient accediran als equipaments per entregar diferents obsequis i compartir una estona amb els usuaris i usuàries.    

Comissió organitzadora

La cavalcada de reis està organitzada per les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb una comissió formada per persones vinculades a les entitats Colònies a Borredà, la Penya Boletaire de Berga, la Bauma dels Encantats i l’Agrupació Teatral La Farsa juntament amb persones voluntàries a títol individual i personal tècnic municipal que s’encarrega del desenvolupament de les tasques logístiques de l’esdeveniment. Enguany, la cavalcada també compta amb la participació de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà

Cavalcada de reis de Berga de 2022
Cavalcada de reis de Berga de 2022
Autor: Ajuntament de Berga