Berga promou la memòria històrica amb propostes culturals per recordar el 84è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes

Última revisió 01-02-2023 09:23
27/01/2023

Berga impulsa la 8a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ per rememorar l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat el 2 de febrer de 1939.

Enguany, es compliran 84 anys d’aquest fet històric i es portaran a terme una sèrie d’activitats culturals per fomentar la divulgació de la memòria històrica. Es tracta de propostes per donar a conèixer diversos aspectes sobre la Guerra Civil i el franquisme.

La iniciativa està impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga i la comissió de memòria històrica amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La programació es durà a terme del 4 al 25 de febrer i inclou rutes guiades, espectacles teatrals, conferències i la projecció d’un documental.  

L’arribada de l’exèrcit franquista a la ciutat

El 2 de febrer de 1939, les tropes franquistes dirigides pel general Sagardía van entrar a la ciutat per la cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós, a la cantonada de l’antic bar Cal Tonillo. Aquest encreuament marcava el límit de la població de Berga i era la mateixa via que portava a Solsona i Barcelona, la qual, va ser utilitzada per molts dels berguedans que marxaven al front. La capital berguedana i altres poblacions de la Catalunya Central van quedar lluny del front durant molt temps i no van patir la guerra gairebé fins al final. Tot i no haver estat un territori on es produïren enfrontaments bèl·lics directes, sí que es van notar els efectes de la guerra.

La programació del cicle sobre memòria històrica inclou dues rutes guiades per recórrer els diferents escenaris de l’ocupació franquista. Les visites es faran el dissabte 4 de febrer (17 h) i el diumenge 12 de febrer (11 h). El punt de sortida de les rutes serà Cal Tonillo. A més, la primera ruta finalitzarà amb una visita a l’espai que havia de ser un refugi antiaeri situat sota l’edifici del Teatre Municipal, mentre que la segona visita acabarà amb un breu recorregut circular als túnels que hi ha situats sota la plaça de Sant Pere. La primera visita anirà a càrrec d’Hèctor Aranda, i la segona, de la mà de Roser Valverde.

Arts escèniques

El Teatre Municipal acollirà la representació de ‘La Primera’, el nou muntatge de Joan Valentí i David Pintó que relata la desconeguda història de Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya que després de 40 anys d’exili no va aconseguir tornar a casa. A través de monòlegs, lectures, manipulació d’objectes, projeccions i música, el públic descobrirà la vida, les idees i el pensament d’aquesta mestra rural que inculcava valors de llibertat i justícia social al seu alumnat. La representació es farà el dissabte 4 de febrer (19:30 h) i les entrades es podran adquirir anticipadament (8 €) al portal web www.ticketara.com fins a les 12 del migdia del mateix dia de la representació o a la taquilla del teatre (10 €), una hora abans de l’inici de l’obra.

La segona proposta és una experiència escènica titulada ‘L’enterrador’ de Gerard Vázquez i Pepe Zapata. És una obra teatral de ficció que es basa lliurement en les vivències de persones com Leoncio Badia Navarro, conegut com “l’enterrador de Paterna”, de les quals ha quedat constància en nombrosos reportatges de premsa escrita i ràdio. Com a opció artística i amb la voluntat d’aportar a la proposta un tractament respectuós, no es fa menció ni de llocs ni de persones reals. L’espectacle pretén ser també un homenatge a totes les persones, en molts casos heroïnes i herois anònims, que amb la seva determinació van deixar testimoni d’humanitat. L’obra es portarà a terme el dissabte, 25 de febrer (19 h) i el punt de sortida serà el Convent de Sant Francesc. L’aforament màxim serà de 50 persones i el públic estarà dret durant el desenvolupament de l’obra per endinsar-se en la història i viure l’experiència escènica de prop. Les entrades es podran adquirir anticipadament (10 €) al portal web www.ticketara.com fins a les 12 del migdia del mateix dia de la representació o al punt de sortida (13 €), en cas que n’hi hagi de disponibles abans de l’inici de l’espectacle.

Ambdós espectacles formen part de la programació estable del Teatre Municipal i han rebut el suport del Programa.cat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Les fosses de la Guerra Civil

Núria Armentano i Queralt Solé oferiran una conferència titulada “On són? Les fosses de la Guerra Civil”, el divendres 10 de febrer a la Sala Casino (19 h). Les ponents són de les principals expertes catalanes en l’àmbit de la història i l’arqueologia de fosses del període de la Guerra Civil i el franquisme.

Núria Armentano és llicenciada en Història i Doctora en Antropologia Biològica per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “La reconstrucció tafonòmica dels enterraments col·lectius”. Exerceix l’antropologia treballant per a diverses empreses d’arqueologia i patrimoni i l’any 2017 es va fer càrrec de la gestió i explotació del laboratori de paleontologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya. La tasca d’antropòloga de camp i de laboratori la combina amb la docència universitària com a professora associada de la Unitat d’Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Queralt Solé és Doctora en Història Contemporània i professora a la Universitat de Barcelona, on condueix les línies de recerca “Violència i repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista” i “Anàlisi històrica dels vestigis de la Guerra Civil i la dictadura franquista del segle XXI”. A més, participa en diversos projectes i grups de recerca vinculats a les exhumacions de fosses comunes, repressió, exili, memòria històrica i Guerra Civil.   

L’Escamot pirinenc

Durant la Guerra Civil es va crear un escamot d’esquí dins el Regiment Pirinenc número 1 de Catalunya, sota les ordres de la Generalitat. El documentalL’Escamot pirinenc” recrea la vida d’onze soldats voluntaris d’aquest regiment, format sobretot per membres del Centre Excursionista de Catalunya. Mitjançant filmacions de l’època i els records de Joan Escudé, l’únic supervivent de l’escamot, el públic pot reviure la tragèdia de la guerra a les muntanyes del Pirineu. El documental compta amb la direcció i realització de Felip Solé i David Murillo, respectivament. El documental es presentarà el dissabte 11 de febrer, a la sala de cinema Teatre Patronat (19 h) i inclourà un debat posterior a la projecció que comptarà amb la participació del director del documental i Hèctor Aranda.

Cicle - 'Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat'
Cicle - 'Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat'
Autor: Ajuntament de Berga