Berga promou una Patum lliure de violències sexistes desplegant diferents accions de la campanya "Vull la nit!"

Última revisió 03-06-2023 12:36
03/06/2023

“Vull la nit!” va aterrar a La Patum durant l’edició de 2018 i des d’aleshores no ha parat de créixer amb iniciatives per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi.

En els darrers anys, la campanya ha incrementat les accions per potenciar la visibilitat d’una iniciativa que té l’objectiu de prevenir les violències sexistes i crear espais segurs. Per fer-ho, l’Ajuntament de Berga ha ampliat els horaris i serveis del Punt Lila i ha reeditat el material de difusió a través de diversos articles de marxandatge com per exemple fulletons, polseres, adhesius, gots, samarretes i banderoles, entre d’altres. La campanya impulsada per les àrees de Feminisme i Joventut del consistori berguedà compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Els punts liles

La Patum de Berga va posar en marxa el primer Punt Lila l’any 2018 i s’ha convertit en un servei imprescindible per donar resposta a les necessitats de les persones que participen i assisteixen a la festa. És un punt de referència dinamitzat per un equip professional que porta a terme un servei d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violències masclistes en espais d’oci nocturn.

Aquest any, el Punt Lila de la plaça de Viladomat incrementarà el seu impacte visual, ja que estarà logotipat per tal que pugui ser identificat amb més facilitat. Enguany, hi haurà servei de Punt Lila a la plaça de Viladomat els cinc dies de Patum i també s’habilitarà un altre punt durant les nits de concerts a l’espai cultural de les Barraques de La Patum, de dijous a dissabte, a la plaça Cim d’Estela. A més, s’ha incrementat el servei itinerant, que s’oferirà de dimecres a dissabte. Els punts liles seran  gestionats pel Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS). Els horaris i ubicacions del servei seran els següents:

Dimecres, 7 de juny

Pl. Viladomat: de 20 a 4 h

Servei itinerant: de 20 a 4 h  

 

Dijous, 8 de juny

Pl. Viladomat: de 20 a 3 h

Pl. Cim d’Estela: de 20 a 2 h

Servei itinerant: de 2 a 3 h

 

Divendres, 9 de juny

Pl. Viladomat: de 20 a 3 h

Pl. Cim d’Estela: de 20 a 2 h

Servei itinerant: de 2 a 3 h

 

Dissabte, 10 de juny

Pl. Viladomat: de 20 a 5 h

Pl. Cim d’Estela: de 20 a 4 h

Servei itinerant: de 2 a 3 h

 

Diumenge, 11 de juny

Pl. Viladomat: de 21 a 5 h

Fulletó informatiu

S’editarà un fulletó informatiu de la campanya “Vull la nit!” que insta el jovent a no protagonitzar ni ser còmplice d’actituds masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual com per exemple: la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, expressar comentaris desagradables per la forma de vestir, la intolerància a les diversitats sexuals o l’estigmatització de les dones que prenen la iniciativa, entre d’altres. El fulletó inclou els horaris i ubicacions dels punts liles, així com els telèfons d’informació i atenció en matèria de violències sexistes.

L’adhesiu patumaire i feminista

El consistori ha reeditat l’adhesiu patumaire de “Vull la nit!” mantenint el mateix disseny que l’any passat. Es tracta d’un article de marxandatge que ha tingut molt bona acollida en les edicions anteriors de la festa (2018, 2019 i 2022) i que pretén transmetre l’essència patumaire i la reivindicació feminista. L’adhesiu dissenyat per la il·lustradora Mar Guixé es distribuirà gratuïtament a la recepció del consistori berguedà i als punts liles.

Pancartes, banderoles, vinil i lones

La campanya “Vull la nit!” disposa de pancartes de grans dimensions que van ser impreses quan es va posar en marxa la campanya, el novembre de 2017, per tal de donar a conèixer la iniciativa. Aquestes pancartes es col·locaran en diversos espais de la ciutat per potenciar la difusió de la campanya. També es reutilitzaran les 160 banderoles que s’instal·laran en l’enllumenat públic de la ciutat, tal com es va fer l’any passat.

Durant l’any s’ha mantingut el vinil que conté el logotip de La Patum acompanyat pel lema “Lliure de sexisme”, a la plaça de Sant Pere. Es pot visualitzar a la part ascendent de la barana, a prop de la font d’aigua que hi ha situada abans de l’inici del tram d’escales que condueixen a les voltes d’en Claris (La Berruga).

En aquesta ocasió, també s’ha apostat per crear noves lones que decoraran els laterals de l’escenari dels concerts que es portaran a terme a l’espai cultural de les Barraques de La Patum del 8 al 10 de juny.

Polseres, gots i samarretes

Un altre dels articles de marxandatge creats en l’anterior edició de la festa són les polseres patumaires amb missatge feminista. Són polseres lleugeres de tela de color verd o vermell que inclouen el lema “Per una Patum lliure de sexisme”. En total, s’han fet 2.000 polseres que es podran adquirir gratuïtament als punts liles.

L’espai cultural de les Barraques de La Patum disposaran de gots reutilitzables per servir la beguda durant la celebració de la programació musical que es portarà a terme del dijous al dissabte. Els gots inclouen una imatge en què apareixen dues persones caracteritzades amb la vestimenta típica patumaire i el lema “Per una Patum lliure de sexisme”. La decoració dels gots està disponible en color verd, vermell, lila i negre.

Per promocionar i donar visibilitat a la campanya, els membres de l’organització no uniformats, les persones que gestionen els punts liles i les persones que gestionen el servei de barres de l’espai cultural de les Barraques de La Patum vestiran la samarreta amb el logotip patumaire renovat per promoure unes festes lliures de sexisme.

Formació feminista

El consistori ha mantingut les sessions formatives adreçades a diferents col·lectius. En diverses ocasions, s’han fet sessions pels membres de les colles de la comparseria patumaire. Enguany, s’ha apostat per formar el personal de l’organització de la festa que farà tasques d’atenció al públic. El passat 26 de maig, es va dur a terme una sessió en què van participar les persones que atendran la recepció de l’ajuntament durant els dies de Patum i també els agents de la Policia Local que s’han incorporat recentment.

Samarretes de
Samarretes de "Vull la nit!" per al personal no uniformat de l'organització de La Patum 2023
Autor: Àrea de Feminisme