Berga ultima l'arribada els Reis d'Orient amb la cavalcada i l'espectacle familiar "La fàbrica dels regals"

Última revisió 03-01-2024 15:19
03/01/2024

Falten pocs dies per a la visita dels Reis d’Orient i la capital berguedana es troba immersa en els preparatius per rebre Melcior, Gaspar i Baltasar.

La comitiva reial arribarà el matí de divendres 5 de gener per visitar les residències, centres de dia i l’hospital. A la tarda, hi haurà la tradicional cavalcada i la rebuda dels infants a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. Enguany, es mantindrà la traducció dels discursos reials en llengua de signes catalana que es va incorporar l’any passat. La novetat més destacada serà la representació de l’espectacle La fàbrica dels regals, que es portarà a terme en diferents sessions, a la plaça de la Creu. La desfilada de la cavalcada de reis s’iniciarà a la plaça de Gernika, a les 17 h.

En cas que la previsió meteorològica impedeixi el desenvolupament de la cavalcada o qualsevol dels actes relacionats, els canvis es comunicaran el mateix dia de l'esdeveniment a través dels canals de comunicació de l'Ajuntament de Berga.

La fàbrica dels regals

La fàbrica dels regals és un espectacle teatral breu creat per Laura Corominas i Natàlia Urbieta que constarà de quatre sessions (17:30 h, 18 h, 18:30 h i 19 h), que es representaran damunt de l’escenari habilitat a la plaça de la Creu durant la tarda del divendres 5 de gener. L’última sessió de l’espectacle coincidirà amb l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar, que accediran a la fàbrica per ser partícips de tot el procés fins a obtenir els regals per entregar-los als infants.    

Recorregut de la desfilada reial i rebuda dels infants

L’estel lluminós encapçalarà la desfilada que començarà a la plaça de Gernika, a les 17 h. La comitiva reial seguirà el recorregut pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses, s’incorporaran a l’última sessió de l’espectacle La fàbrica dels regals i completaran l’itinerari de la desfilada, a peu, pel carrer de la Ciutat fins a la plaça de Sant Pere.

Posteriorment, es farà l’adoració i ofrena al pessebre situat a les escales de l’església de Santa Eulàlia. A continuació, els Reis d’Orient es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcalde, Ivan Sànchez, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial, mentre intèrprets especialitzats traduiran simultàniament els discursos reials en llengua de signes catalana. El servei d’interpretació anirà a càrrec de la Casa Social del Sord de Manresa i Comarques. Tot seguit, els Reis d’Orient s’instal·laran a la Sala de Plens del consistori per rebre els infants que ho desitgin.

Visita a les residències, centres de dia i l’hospital

Una comitiva reduïda formada per Melcior, Gaspar, Baltasar, patges i patgesses reials visitaran les residències, els centres de dia i l’Hospital de Berga-Salut Catalunya Central durant el matí. Els Reis d’Orient accediran als equipaments esmentats per entregar diferents obsequis i compartir una estona amb els usuaris i usuàries dels centres.    

Les xifres de la cavalcada

Un centenar de persones formaran part de la comitiva reial que recorrerà els principals carrers de la ciutat acompanyant Melcior, Gaspar i Baltasar. Hi haurà patges i patgesses, portadors i portadores de cofres, ofrenes, estàndards, torxes i carbó. La desfilada estarà encapçalada per l’estel lluminós que guiarà Ses Majestats per l’itinerari establert, mentre que la carrossa del carbó tancarà la comitiva. La Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de música dels Pirineus amenitzarà la desfilada interpretant diferents peces musicals en directe. Una xaranga musical i el grup local de percussió Estimbats formaran part de la comitiva que desfilarà per la ciutat i també amenitzarà l’espera del públic que es trobi a la plaça de Sant Pere abans de l’arribada dels Reis d’Orient. Enguany, es preveu repartir uns 400 quilos de caramels sense sucre i sense gluten, així com 90 quilos de carbó de sucre.       

Comissió organitzadora

La cavalcada de reis està organitzada per les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb una comissió formada per persones vinculades a les entitats Colònies a Borredà, la Penya Boletaire de Berga, la Bauma dels Encantats i l’Agrupació Teatral La Farsa juntament amb persones voluntàries a títol individual i personal tècnic municipal que s’encarrega del desenvolupament de les tasques logístiques de l’esdeveniment.