La Berga Trail 2023 repeteix com a campionat de Catalunya de curses d'ultra resistència per muntanya

Última revisió 15-05-2023 19:52
15/05/2023

L’Associació Mountain Runners del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà coorganitzen, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, l’edició de 2023 de la Berga Trail, una prova esportiva de muntanya que acollirà un any més els millors corredors del país.

La prova, que va néixer l’any 2004, s’ha convertit en tot un referent de les curses de muntanya a Catalunya. El recorregut, que transcorre per les emblemàtiques zones de Queralt, els Rasos de Peguera i la Serra d’Ensija, és apreciat per la seva bellesa però també per la seva duresa.

L’esdeveniment d’enguany tindrà lloc els dies 19, 20 i 21 de maig i la prova reina, l’Ultra Ensija, repetirà com a campionat de Catalunya de curses d’ultra resistència per muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La Berga Trail 2023 s’ha presentat aquest dilluns 15 de maig, a la plaça Cim d’Estela de Berga, amb la presència del conseller d'Esports del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, la presidenta dels Mountain Runners del Berguedà, Judit Franch, i el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Berga, Isaac Santiago.

La presidenta dels Mountain Runners del Berguedà, Judit Franch, ha presentat els itineraris de les diferents proves que es disputaran durant el cap de setmana. “Hi ha tres itineraris, la Trail Queralt de 14 quilòmetres, la Trail Figuerassa de 27 quilòmetres i l’Ultra Ensija de 60 quilòmetres, que arriba fins a Saldes i forma part del Campionat de Catalunya per equips de llarga distància”. Franch també ha esmentat la cursa infantil que es farà l’endemà al Pla de Corbera. L’organització ha avançat l’horari “per tal que tots els berguedans puguin anar a la sortida del Tabal de La Patum. Així hem pogut encabir tots els actes i evitar solapar-nos”.    

El conseller d'Esports, Abel Garcia, ha explicat que “la Berga Trail està consolidada i ha arribat al màxim nivell de les proves de curses de muntanya a nivell mundial”. Garcia ha afirmat que “som de les comarques que més nivell i més nombre de participants aportem en aquestes proves, i aquí hi ha molta feina al darrere, sobretot de les entitats, dels clubs i del voluntariat que s’ha preocupat d’ampliar la base. Les administracions remem al seu costat per consolidar proves com aquesta i intentem ser ambiciosos, ja que no només pensem en la prova esportiva, sinó també amb la petjada verda un cop els corredors hagin passat perquè aquesta sigui una cursa totalment sostenible”. 

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Berga, Isaac Santiago, ha destacat la suma d’esforços amb l’entitat esportiva i l’ens comarcal per portar a terme l’esdeveniment. Santiago ha explicat que “el consistori berguedà aporta recursos relacionats amb la infraestructura i seguretat, així com diferents tasques logístiques realitzades per la brigada municipal perquè la cursa es desenvolupi correctament. Esperem que la cursa torni a ser un èxit un any més i animem que la gent participi aprofitant els últims dies d’inscripció”.  

Les inscripcions per poder participar en qualsevol de les quatre proves que conformen la Berga Trail 2023 ja estan obertes al lloc web www.bergatrail.com.

L'Ultra Ensija

La Ultra Ensija és la prova més dura de les quatre que conformen l’edició de 2023 de la Berga Trail i se celebrarà el dia 20 de maig.

La prova, amb 60 quilòmetres de distància i 3.413 metres de desnivell positiu, és de gran duresa, però permet gaudir d’un recorregut que mostra la bellesa de la comarca del Berguedà, transitant per indrets tant emblemàtics com la Serra de Queralt o els Rasos de Peguera.

L’Ultra Ensija forma part de l’11a Copa Catalana de Curses d'Ultraresistència de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que comptarà enguany amb dues competicions habilitades per sumar punts. 

La primera prova de la Copa Catalana serà l’Ultra Ensija. La segona prova que decidirà la competició es disputarà a la Garrotxa amb sortida i arribada a la localitat d’Oix.

La Trail Figuerassa

La Trail Figuerassa és la segona prova de la Berga Trail 2023, que també tindrà lloc el 20 de maig, amb un total de 27 quilòmetres i 1.686 metres de desnivell. Una prova que transita pels meravellosos indrets per on transcorre l’Ultra Ensija però amb menys dificultat però, perquè no dir-ho, per la complicada pujada de la Figuerassa.

La Trail Queralt

La Trail Queralt, que també serà el 20 de maig, compta amb 14 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu. Una distància ideal per aquells que s’estan iniciant en les curses de muntanya. Al llarg dels 14 quilòmetres de recorregut es passarà pels diferents miradors de Queralt.

Berga Trail Kids

Per últim, la Berga Trail Kids, destinada als més petits, engloba diferents distàncies, en funció de la categoria, i transcorre pel voltant del Pla de Corbera el diumenge 21 de maig. La Berga Trail Kids 2023 també forma part del circuit català d’escoles de Trail de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Petjada verda

A més de col·laborar en l’organització de la prova, el Consell Comarcal del Berguedà també reforçarà durant aquests tres dies el sistema de recollida d’escombraries a la zona on es disputa la competició. L’ens comarcal aposta pel reciclatge a tots nivells i té l’objectiu de fer de la Berga Trail una cursa esportiva amb petjada verda.

(*) Notícia elaborada per B-Comunicació, agència que desenvolupa les tasques de comunicació del Consell Comarcal del Berguedà. 

Abel García, Judit Franch i Isaac Santiago durant la presentació de la Berga Trail 2023
Abel García, Judit Franch i Isaac Santiago durant la presentació de la Berga Trail 2023
Autor: Ajuntament de Berga