Uns 300 alumnes d'escoles de primària del Berguedà participaran en el Mercat de Cooperatives Escolars de Berga

Última revisió 09-05-2023 21:53
09/05/2023

Torretes, guardioles, moneders, imants, sabons, jocs, punts de llibre, llibretes, clauers, atrapa somnis, portallapis, tortugues de ganxet, quadres personalitzats, collarets, braçalets, marcs per posar-hi fotos...

Això és una petita mostra de les desenes de productes que es comercialitzaran al Mercat de Cooperatives Escolars de Berga. És una iniciativa que pretén promoure l’emprenedoria entre l’alumnat de primària a través de la creació de cooperatives a l’aula. Enguany, el projecte ha doblat la xifra de cooperatives (14) i ha comptat amb la participació d’uns 300 alumnes provinents de les cinc escoles de Berga, l’escola de Casserres, una escola de Gironella, l’escola de Guardiola de Berguedà i les escoles de Borredà i Vilada.

El Mercat de Cooperatives Escolars disposarà d’un espai d’exposició i venda de productes ubicat a la plaça de Viladomat, el dissabte 13 de maig, de 10 a 13 h

Aprenentatge integral

El procés de creació de les cooperatives es divideix en diferents fases que es porten a terme al llarg del curs escolar. Primerament, es fa la constitució i redacció dels estatuts de les cooperatives, després es consensua els productes que es desenvoluparan per procedir finalment a la seva fabricació i venda. A més, l’alumnat també elabora material de difusió com per exemple cartells o fulletons per donar a conèixer la celebració del mercat.  

Anna Freixa, tècnica d’Educació de l'Ajuntament de Berga, ha explicat que el Mercat de Cooperatives és el resultat del treball en equip realitzat per l’alumnat al llarg del curs. “Aprenen a crear una cooperativa des de zero i això suposa tot un aprenentatge, ja que els obliga a posar-se en situacions en les quals no s’havien trobat fins ara”. Freixa ha afegit que el projecte “s’adequa a les competències bàsiques que es treballen a primària i les relacions socials que estan començant a establir els infants”. La tècnica d’Educació també ha celebrat que “el projecte torna a tenir l’èxit que es mereix”.

Una part dels diners recaptats de la venda de productes es destinaran a entitats socials escollides per cadascuna de les cooperatives.

Presentació del mercat

La presentació del Mercat de Cooperatives Escolars ha comptat amb la participació de representants d’algunes de les cooperatives d’escoles de Berga. Els infants han compartit les seves experiències i han mostrat alguns dels productes que han fabricat de forma manual amb materials reciclats. Els nens i nenes participants en la presentació han estat Xènia Altarriba i Queralt Noguera (Escola Vedruna), Mariona Garrós i Clàudia Carrasco (Escola Vedruna), Álex Galán i Júlia Domínguez (Escola La Valldan), Alba Borrero i Maik Badji (Escola Sant Joan), Queralt Pérez i Meli Massana (Escola Sant Joan), Arlet Güell i Dan Vela (Escola Santa Eulàlia), Martí Guitart i Gemma Fernández (Escola Santa Eulàlia).  

Cooperatives participants

 • Cooperativa 5è ART – Escola Vedruna (Berga).
 • Cooperativa 5è MIX – Escola Vedruna (Berga).
 • Cooperativa ROLLY – Escola Vedruna (Berga).
 • Cooperativa S-PECIAL – Escola Vedruna (Berga).
 • Cooperativa CINQUÈ ART – Escola Sant Joan (Berga).
 • Cooperativa ARTEKIDS – Escola Sant Joan (Berga).
 • Cooperativa MACEDÒNIA – Escola Santa Eulàlia (Berga).
 • Cooperativa ELS 20 – Escola Santa Eulàlia (Berga).
 • Cooperativa XARXARES – Escola FEDAC Xarxa (Berga).
 • Cooperativa UNA MICA DE TOT – Escola La Valldan (Berga).
 • Cooperativa COOPEREM – Escola ZER Berguedà Centre (Vilada i Borredà).
 • Cooperativa A 25 MANS – Escola Princesa Làscaris (Casserres).
 • Cooperativa SANT MARC COOPERA – Escola Sant Marc (Gironella).
 • Cooperativa SANTYO COOP UNITED & HAPPY – Escola Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà).

Alumnes representants de diverses cooperatives escolars
Alumnes representants de diverses cooperatives escolars
Autor: Ajuntament de Berga