Berga promou la donació de plasma el 22 de març a l'Espai Jove

Última revisió 18-03-2022 10:37
17/03/2022

Aquest març es posa en marxa el programa de donació de plasma a Berga. El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats de les persones malaltes. Durant tot l’any, hi haurà campanyes de donació de plasma i les persones donants podran inscriure’s al web donarsang.gencat.cat/plasma. La primera serà el dimarts, 22 de març, a l’Espai Jove (C/ Mn. Espelt, 13) de 9:30 a 14 h i de 16 a 21 h.

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% de la sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Al plasma es troben en suspensió les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament de l’organisme, entre les quals destaquen:

  • Les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.
  • Els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem.
  • L'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes, com per exemple l’hemofília, diferents immunodeficiències, el mieloma múltiple, la polineuritis desmielinitzant, la síndrome de Guillain-Barré (SGB), etc. El seu tractament és l’administració de la proteïna que li falta al pacient.

Aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només es poden extreure del plasma de les donacions altruistes; així que l’única manera d’obtenir el tractament per a les persones malaltes és a partir de la donació de plasma.

El plasma en xifres

L’any 2020 es van fer 19.000 donacions de plasma a Catalunya, mentre que el 2021 es van assolir 25.600 donacions. Tot i això, per poder cobrir les necessitats de les persones malaltes es necessiten 70.000 donacions a l’any, més del doble de les actuals.

Ara cal importar plasma d’altres països per poder atendre totes les persones malaltes. Per revertir aquesta situació, cal facilitar al màxim la donació de plasma i fer possible que tothom pugui donar a la seva població.

L’extracció de plasma

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix en extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta a la persona donant per la mateixa via.

La donació dura entre 45 i 60 minuts. Els requisits són els mateixos que per donar sang: cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de ser dona, no estar embarassada.

Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació de la persona donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Per donar plasma cal fer reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

(*) Notícia elaborada pel Banc de Sang i Teixits

Et pot interessar